Με σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία, με άδεια χέρια και τους πιστωτές να πιέζουν αφόρητα, συναρτώντας πλέον χωρίς περιστροφές τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας από την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές ανεβαίνει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τριανταοκτώ μέρες ακόμη αντέχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τα οποία κινούνται κυριολεκτικά...
στην κόψη του ξυραφιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα και την έκτη δόση του δανείου ή έστω τμήμα αυτής, να μην φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Και αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντληθούν χωρίς προβλήματα τα 2 δισ. ευρώ της επόμενης εβδομάδας από την έκδοση εντόκων γραμματίων. Το σημείο μηδέν έρχεται, αν δεν στείλουν λεφτά οι πιστωτές μας, στις 18 Οκτωβρίου.
Σε αυτό το σκηνικό, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κλείσει τις στρόφιγγες των πληρωμών, κάνοντας αιματηρές εξοικονομήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ανελαστικών δαπανών με απόλυτη προτεραιότητα στους μισθούς και τις συντάξεις.
Στο μεταξύ, η αποδέσμευση της έκτης δόσης ή τμήματος αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει ότι ακριβώς απαιτεί η τρόικα φαίνεται πως θα καθυστερήσει αισθητά. Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο θα επανέλθει στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να έρθει πριν τις 19 του μήνα.
Οι πέντε αυτές ημέρες, στην παρούσα φάση είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά αφού για την αποδέσμευση της δόσης θα απαιτηθεί στη συνέχεια έξτρα χρόνος προκειμένου να γίνει έλεγχος των επιδόσεων της ελληνικής πλευράς αλλά και να δοθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης από Ε.Ε και ΔΝΤ.
Οι πιέσεις ρευστότητας του Δημοσίου εντείνονται και από τη δυσκολία των τραπεζών να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς και οι ίδιες αντιμετωπίζουν πιέσεις στη ρευστότητά τους. Ενδεικτικό είναι πως χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ θα μπορούσε να αντλήσει από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ποσό 300 εκατ. ευρώ, τελικά άντλησε σχεδόν τα μισά, 155 εκατ. ευρώ.
http://www.24wresenimerwsi.gr/