Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα κατά Λουκά ψέματα για το «κούρεμα»



Επεσαν οι μάσκες της κυβέρνησης με τα ψέματα που έλεγε όλο αυτό το διάστημα για το «κούρεμα» των ομολόγων. Ο Λουκάς Παπαδήμος διέψευδε κατηγορηματικά ότι τα νέα ομόλογα που θα δώσει στο πλαίσιο του «κουρέματος» στις ξένες τράπεζες η Ελλάδα θα διέπονται από το -κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δανειστών- αγγλικό δίκαιο. Ηρθαν ωστόσο τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων για να επιβεβαιώσουν ότι τελικά η Ελλάδα θα παραδοθεί ουσιαστικά στις ορέξεις των δανειστών της αφού, όπως αποκαλύπτεται, τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο.

Τη συμφωνία-σκάνδαλο του υπουργείου Οικονομικών,...
που φέρει τους πιστωτές να νικούν κατά κράτος και να τοποθετούν την Ελλάδα για δεκαετίες σε μειονεκτικό καθεστώς αναφορικά με τα δικαιώματά τους, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως ευνοϊκή για τους τραπεζίτες, οι οποίοι κατοχυρώνονται πλήρως σε βάρος της Ελλάδος. Η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο ουσιαστικά απαγορεύει στην Ελλάδα την επιβολή ενός «κουρέματος» της αξίας των νέων ομολόγων στο μέλλον, ενώ δίνει στους ιδιώτες πρόσθετες εγγυήσεις που, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να καμφθούν από το ελληνικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, ενώ με το ελληνικό δίκαιο η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι και μπορεί με έναν απλό νόμο να «κουρέψει» τα ομόλογα, με το αγγλικό ισχύουν οι λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», δηλαδή επιτρέπεται στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων να συνασπίζονται και να επιβάλουν ουσιαστικά τη θέλησή τους στον δανειζόμενο (εν προκειμένω στην Ελλάδα).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ξένων για το «κούρεμα» (PSI) έχουν εισέλθει σε μία λεπτή και κρίσιμη φάση, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία σε βασικά θεσμικά σημεία, αλλά απομένει η διαφορά στα επιτόκια και στο ποσό που θα δοθεί υπό τη μορφή μετρητών. Το πιθανότερο είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με έναν συνδυασμό και των δύο, επιτοκίων και μετρητών. Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της
αποχώρησης από την επιτροπή των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) του ισπανικού επενδυτικού ταμείου (hedge fund) Vega Asset Management.

Το ισπανικό fund απειλεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας, εάν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να επιμένει σε haircut μεγαλύτερο του 50% στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times». «Το Vega εκτιμά ότι, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, μια εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με haircut ίσο ή λιγότερο από 50% δεν θεωρείται πλέον πιθανή έκβαση. Γι' αυτό αρχίζει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινήσει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες ώστε να απορρίψει κάθε ανταλλαγή των ομολόγων που θα προβλέπει haircut άνω του 50%» φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Vega Asset Management, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα. Το Vega αρνήθηκε να κάνει οπoιοδήποτε σχόλιο.



Θράσος από Βενιζέλο: Εχουμε τη δεδηλωμένη της Βουλής για να συνεχίσουμε

Τον τρόμο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές επιβεβαίωσε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος «αποκάλυψε» ταυτόχρονα το σχέδιο για να συνεχίσει να κυβερνά επ’ αόριστον, είτε ο κ. Παπαδήμος είτε ακόμη και ο ίδιος ως ...επόμενος πρωθυπουργός, για τη «σωτηρία της χώρας»!

«Η δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ. στηρίζει την κυβέρνηση και παρέχει εγγυήσεις μιας ευρύτατης συμφωνίας, η οποία επιτρέπει την επιτυχή λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτή η κυβέρνηση είναι προϊόν της απόφασης και της βούλησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της ευρύτατης συναίνεσης, παραδίδοντας την άσκηση της εξουσίας υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας» είπε, ενισχύοντας το σενάριο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει, αν υπάρξει ρήξη στη συγκυβέρνηση, να επιχειρήσει να κρατήσει μόνο του, μαζί ίσως με κάποια δεκανίκια, την εξουσία. Και καθώς ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Γ. Παπανδρέου για να πάρει το «δαχτυλίδι» μέσω Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην πραγματικότητα εννοούσε ότι, αν διαλυθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός! «Αυτά να τα ξεχάσετε» υποχρεώθηκε να του απαντήσει (αλλά άγνωστο πόσο το εννοούσε) ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος συνεχίζοντας τα παιχνίδια τακτικής κατά της Ν.Δ. είπε ότι «αν φύγει ο Σαμαράς, φεύγω κι εγώ». «Σήμερα θυμηθήκατε ότι έχετε πλειοψηφία. Αν όλα αυτά αποτελούν προτροπές να καθίσουμε καλά, αν χτυπάτε καμπανάκι ότι αν κάτι δεν πάει καλά, εσείς αύριο το πρωί θα ξαναζητήσετε εντολή, ξεχάστε αυτά τα όνειρα! Το ΠΑΣΟΚ σάπισε, γι’ αυτό μάς ζητήσατε να μπούμε μέσα!» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Για τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν σύντομα, καθώς το PSI παρουσιάζει δυσκολίες για τις οποίες «κωλύεται να μιλήσει δημόσια». Σε αυτό το πινγκ πονγκ στην πλάτη του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο έμοιαζε καλοσκηνοθετημένο από τους δύο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανήλθε, ζητώντας ανασχηματισμό και μικρότερη κυβέρνηση.


Γιώργος Λυκουρέντζος

 http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...