Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η Αλέκα, ο Αλέξης, ο Φώτης, το δειλό «φλερτ» στην Αριστερά και το μπόνους των 50 εδρών!


Η Αλέκα, ο Αλέξης, ο Φώτης, το δειλό «φλερτ» στην Αριστερά και το μπόνους των 50 εδρών!
Όταν ένα απολιθωμένο πολιτικό σκηνικό αρχίζει να κινείται, η ρευστότητα δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα τμήμα του. Η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τείνει να περιοριστεί σε ένα σκληρό πυρήνα κοντά στο 20% - αν δεν διασπαστεί - απελευθερώνει δυνάμεις ιδιαίτερα προς τα αριστερά. Στις δημοσκοπήσεις ο χώρος αριστερά του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως μεγαλύτερος ή ίσος του σημερινού πρώτου κόμματος, της ΝΔ.


 
Τα οφέλη από την κατανομή των αριστερής απόκλισης πασοκογενών ψηφοφόρων κατανέμονται άνισα. Το μεγαλύτερο ποσοστό πάει στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που χαϊδεύει πια στις δημοσκοπήσεις το 7% και τρέφει φιλοδοξίες τέταρτου κόμματος. Το ΚΚΕ δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική απορρόφησης ψήφου δυσαρέσκειας σταθεροποιείται όμως σε υψηλά επίπεδα άνω του 10%. Ανάμεσα τους βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 7% που εξακολουθεί να απορροφά ένα μέρος της δυσαρέσκειας του ΠΑΣΟΚ έχει όμως μέσα από μια πολιτική συμμαχιών με τους Οικολόγους, το Δημαρά και τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να αγγίξει μεγαλύτερα ποσοστά.  

Ως τώρα ίσχυε υπό τύπον δόγματος ότι πιο εύκολα θα τα βρουν οι τρεις πυλώνες του αριστερισμού με τον Σαμαρά από ότι αναμεταξύ τους. Η κρίσιμη παράμετρος ωστόσο, είναι ότι η ΝΔ δεν ανεβαίνει όσο θα έπρεπε να ανεβαίνει, βολοδέρνοντας γύρω στο 20 με 25%. Το δημοσκοπικό άθροισμα των δυνάμεων της Αριστεράς αυτό το ποσοστό το υπερβαίνει και βάζει τις ηγεσίες σε πειρασμούς. «Θα αφήσουμε το μπόνους των 50 εδρών στον κ. Σαμαρά» αναρωτήθηκε εύλογα πρόσφατα ο κ. Τσίπρας.  

Ο κ. Κουβέλης δεν έχει μετακινηθεί από την άρνηση του να αθροιστεί στις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις. Οι αποστάσεις από την υπόλοιπη αριστερά άλλωστε του διασφαλίζουν τη απρόσκοπτη ροή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο, εδώ η ρητορική είναι παρεμφερής. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά την Τρίτη στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα καταχέριασε μεν το ΣΥΡΙΖΑ όπως πάντα, χωρίς όμως να τον απαξιώσει. Μάλιστα αίσθηση έκαναν δύο μικρές φράσεις της προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε ξεστομίσει ποτέ: «είστε μέσα στο κίνημα», «δεν είστε κόμμα του κεφαλαίου», είπε διαχωρίζοντας σαφώς το ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα και τοποθετώντας το πιο κοντά στο ΚΚΕ.  Το αν αυτό σημαίνει αλλαγή στάσης και απαρχή προσέγγισης θα δείξει. Ακόμα και στα αριστερά του πολιτικού σκηνικού πάντως, όπου οι έχθρες έδειχναν ακλόνητες, κάτι φαίνεται να κινείται…

Θέμης Δαγκλής   


 http://newpost.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...