Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Λύση, αλά Πορτογαλία, για τράπεζες




Λύση αλά Πορτογαλία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει τεθεί στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να εξετάζει το αίτημα μιας και δεν αντιβαίνει τη δέσμευσή της για έκδοση κοινών μετοχών.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριες τράπεζες, αλλά και το IIF έχουν ...
εισηγηθεί ανεπίσημα στην κυβέρνηση, να εκδοθούν κοινές άνευ ψήφου μετοχές για όσες τράπεζες προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δυνατότητα μετατροπής τους σε κοινές μετά ψήφου, εφόσον δεν επαναγορασθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μερικών ετών.

Πρόκειται για τη λύση, που έχει υιοθετηθεί ήδη στην Πορτογαλία, όπου οι περισσότερες τράπεζες οδεύουν προς κρατικοποίηση. Το πορτογαλικό σχέδιο προβλέψει έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου, οι οποίες μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου, αν παρέλθει τριετία χωρίς να επαναγορασθούν.

Η κυβέρνηση αφήνει προς το παρόν ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση, μια και τα συμφέροντα του Δημοσίου κατοχυρώνονται με την έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου. Και αυτό γιατί είτε οι τράπεζες θα πετύχουν εντός προθεσμίας να επιστρέψουν τα κεφάλαια, που έλαβαν από το Τ.Χ.Σ., επαναγοράζοντας τις μετοχές, είτε διαφορετικά θα αναγκαστούν να τις αντικασταστήσουν με κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Το Δημόσιο έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να ασκήσει το μετοχικό του δικαίωμα για να ορίσει διοικήσεις, οι οποίες όπως παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κοινώς ο τσάρος της οικονομίας παραδέχεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα ορίζονται από την κυβέρνηση αλλά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο η Τρόικα θα ασκεί διευρυμένο ρόλο.

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση να διενεργηθεί από το Τ.Χ.Σ. αλλά να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Πότε θα γίνει αυτό; Εφόσον, όπως έχει περιγράψει σαφώς ο κ. Βενιζέλος, τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Σε αυτή την περίπτωση θα θεωρηθούν απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF ακόμη και αν μεσολαβήσει το Τ.Χ.Σ.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το εναλλακτικό σενάριο για τα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι τράπεζες εξαιτίας της οικειοθελούς συμμετοχής του στο κούρεμα του χρέους, να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές, εφόσον, πάντα, προσφύγουν στο Τ.Χ.Σ., ενώ για τα κεφάλαια που θα χρειασθούν λόγω πρόσθετων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκδοθούν κοινές άνευ ψήφου μετοχές. Σενάριο που χαρακτηρίζεται τεχνικά και νομικά περίπλοκο και ως εκ τούτου συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να υιοθετηθεί.


 http://www.24wresenimerwsi.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...