Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

«Η Ελλάδα ήταν παράδεισος και με τα Μνημόνια έγινε προτεκτοράτο»


«Η Ελλάδα ήταν παράδεισος και με τα Μνημόνια έγινε προτεκτοράτο»


Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε στις 18 Ιουλίου στην Αθήνα απλά και μόνο για να επαναλάβει την μόνιμη επωδό των δανειστών ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να έχει την στήριξη τους.

Μάλιστα, για να «χρυσώσει» το χάπι, αφού ουσιαστικά οι μεταρρυθμίσεις που τόσο επίμονα ζητούν δεν είναι παρά νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο».
Ωστόσο, η ισχυρή πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Newsbomb.
Ειδικότερα, στην ανοιχτή δημοσκόπηση που ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, 4668 μοναδικοί αναγνώστες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι “το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο για την Ελλάδα” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό. Ποια είναι η άποψή σας»;
Το 57,01% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δηλαδή 2.661 μοναδικοί χρήστες, απάντησαν ότι «η Ελλάδα ήταν παράδεισος και έγινε προτεκτοράτο». Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν συμμερίζεται την τεχνητή αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αφού αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν σώθηκε με τα Μνημόνια, όπως ευαγγελίζονταν οι εμπνευστές τους, αλλά αντιθέτως οδηγήθηκε σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Μάλιστα, το γεγονός ότι γίνονται καθημερινά μάρτυρες των στυγνών εκβιασμών που χρησιμοποιούν οι δανειστές κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα της δόσης, αλλά κυρίως της κηδεμονίας που ασκούν, αφού με το πρόσχημα της επιτήρησης, παίρνουν αποφάσεις ακόμα και για καθαρά εσωτερικά ζητήματα της χώρας, ενισχύει την άποψή τους ότι η χώρα έχει πλέον μετατραπεί σε μία αποικία των ξένων συμφερόντων.
Παράλληλα, το 16,84% των αναγνωστών του Newsbomb που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δηλαδή 786 άτομα, απάντησαν ότι παρά τις θετικές εκτιμήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, «δεν έχει αποφευχθεί ακόμα ο κίνδυνος της χρεοκοπίας». Μία άποψη που προφανώς προκύπτει από το ότι συνεχώς και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνονται νέα επώδυνα μέτρα.
Ένα ελαφρά μικρότερο μερίδιο των αναγνωστών, συγκεκριμένα το 14,97% (δηλαδή 699 μοναδικοί χρήστες) εκτιμά ότι «η επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων είναι πλέον μονόδρομος». Μία καθόλα εύλογη εκτίμηση, εφόσον τα Μνημόνια και οι επικαιροποιήσεις τους αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικά.
Τέλος, ένα μικρό ποσοστό των πολιτών, το 11.18% (522 αναγνώστες) εμφανίζεται να έχει πεισθεί από τις δηλώσεις του Σόιμπλε, αφού απάντησε ότι «επιτέλους μπαίνει τάξη στη χώρα».


newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...