Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Φοβίζει το... απρόβλεπτο ποδαρικό του Τόμσεν...


Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ «ΒΑΡΙΑ» ΑΤΖΕΝΤΑ
Ένα απρόβλεπτο... ποδαρικό από τον Π. Τόμσεν φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό καθώς ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ τόσο...
στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου όσο και μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ακολούθησε εμφανίζεται ανυποχώρητος σε βασικά εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.


Ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν επιστρέφει....
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θα είναι.

«Η στάση που κράτησε στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι ενδεικτική. Κι αν στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε συμβιβασμός χωρίς συμφωνία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί κάτι ανάλογο στην επίσκεψη του Ιανουαρίου», υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν κρύβει δε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να φθάσει τη διαπραγμάτευση στα άκρα λόγω και της γνωστής του κόντρας με ΕΕ και ΕΚΤ για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στην παρούσα φάση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Μορς εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, πιθανότατα λόγω και της πολιτικής στάσης που κρατά η Ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ασκεί πιέσεις κυρίως για την εξεύρεση αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 13 του ερχόμενου μήνα για να κλείσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρξει συμφωνία, θετική αξιολόγηση και εκταμίευση 3,1 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν σημεία προσέγγισης για το κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις ομαδικές απολύσεις, το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Μόνο από την απαρίθμηση των ανοικτών ζητημάτων προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θα είναι. Μάλιστα στην κυβέρνηση απεύχονται μια μακρά και «επώδυνη» διαβούλευση σε μια... εκλογική χρονιά που μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια και απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα (π.χ. το ΔΝΤ ζητά περικοπές στις υψηλές συντάξεις) οι οποίες θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή.

Με αυτά τα δεδομένα φαντάζει αδύνατον να προκύψει συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και θα καταβληθεί προσπάθεια να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το αμέσως επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 17 Φεβρουαρίου. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς η τρόικα το προσδιορίζει στα 1,2 δισ. ευρώ.

Μόνο από τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% εκτιμά πως οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 240 και 320 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών τις υπολογίζουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα περιοριστούν στα 44 με 107 εκατ. ευρώ.

Προβλέψεις και πραγματικότητα
Οριστική εικόνα θα υπάρχει τον Ιανουάριο, καθώς τότε θα υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων β' κατηγορίας με τα στοιχεία του τελευταίου φετινού τριμήνου.

Επίσης η τρόικα υπολογίζει πως οι εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα είναι χαμηλότερες κατά 315 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς.

Για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου το υπουργείο αναγνωρίζει δημοσιονομικό κενό στην τριετία 2015-2017 κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με την τρόικα να μιλά για τουλάχιστον διπλάσιο ποσό.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% μέχρι το 2016 θα δημιουργήσει μια «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 850 εκατ. ευρώ, με το ΔΝΤ να επιμένει πως το μέτρο θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2014. Μάλιστα, όπως αναφέραμε, προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο για να καλυφθούν οι απώλειες περικοπές στις συντάξεις των «ευγενών» Ταμείων.

Η κυβέρνηση αντιπροτείνει μείωση των εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την τριετία με στόχο να περιοριστεί το ετήσιο κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα και να μην απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πλήξει και τυχόν κατάργηση φόρων και εισφορών «υπέρ τρίτων» που κατευθύνονται στα Ταμεία τους και προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να «κατανοεί» ότι τα συγκεκριμένα τέλη αποτελούν κοινωνικούς πόρους.

Τα «αγκάθια»
Ομαδικές απολύσεις και νέα διαθεσιμότητα
Στα εργασιακά το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους.
Με την επιστροφή των επικεφαλής το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει έτοιμους τους καταλόγους με «ονοματεπώνυμα» για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, για τις επαγγελματικές μισθώσεις η τρόικα ζητά την απελευθέρωση όλων, και όσων βρίσκονται σε ισχύ χωρίς μεταβατικό καθεστώς.

Κώστας Τσαχάκης
 
 
 http://ksipnistere.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...