Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Στο τραπέζι και το σενάριο της δραχμής


Το δυσθεώρητο χρέος, η βέβαιη αδυναμία επιστροφής στις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και η πολιτική ανασφάλεια που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μόλις κάνει μπαμ θα το καταλάβουμε...Χρεωκοπία!

Μάλιστα χθες, αυτά που όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν ως σενάρια συνωμοσίας αποδείχθηκε ότι συζητούνται στους κόλπους της Ε.Ε.
«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του».
Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία όταν γίνεται από τη Μ. Δαμανάκη την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συμμετέχει στα ευρωπαϊκά όργανα και ζει καθημερινά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα.
Και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις «ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή» τόνισε η Ελληνίδα επίτροπος.
Χθες ο γενικός δείκτης κατάφερε και έκλεισε με κέρδη 0,62% αλλά τα «καύσιμα» των αποκρατικοποιήσεων-εξπρές που ανακοινώθηκαν την Τρίτη «ξεθύμαναν» τόσο γρήγορα που χθες οι περισσότερες από τις εταιρείες που είναι προς ιδιωτικοποίηση έκλεισαν με απώλειες στο ταμπλό.
Αλλη μια ένδειξη ότι η αξιοπιστία των μέτρων που ανακοινώνονται έχει κλονισθεί. Αντίθετα, το ενδιαφέρον στράφηκε στους τραπεζικούς τίτλους που έχουν άλλωστε γνωρίσει και τις μεγαλύτερες απώλειες το προηγούμενο διάστημα.
Βέβαια σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι κινήσεις αποδίδονται περισσότερο σε traders που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις παρά σε μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
Τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια δεν έχουν πεισθεί ότι στην Αθήνα συντελούνται οι αλλαγές που χρειάζονται για να μειωθεί το επενδυτικό ρίσκο.

capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...