Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα χειρότερα είναι εμπρός – Το άλμα του χρυσού δείχνει παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα και η βύθιση του ΧΑ δείχνει τραπεζικό πρόβλημα λόγω ομολόγων και Blackrock


Τα χειρότερα είναι εμπρός για τις οικονομίες και τις αγορές.
Είναι εμπρός γιατί το άλμα του χρυσού που πλησιάζει τα 1800 δολάρια και πιθανότατα να ξεπεράσει και τα 2000 δολάρια αποδεικνύει ότι οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια. Η στροφή σε χρυσό των επενδυτών αποτελεί μια ξεκάθαρα ασφαλή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν προβλέποντας επιδείνωση των αγορών και των οικονομιών.

Κάποιοι προβλέπουν τιμή χρυσού σε δυσθεώρητα ύψη αλλά η επενδυτική τακτική της πτήσης προς την ποιότητα προς την ασφάλεια πιο συγκεκριμένα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της παγκόσμιας συμπεριφοράς των επενδυτών.
Στην Ευρώπη παρατηρούνται φαινόμενα άκρως ανησυχητικά.
Η Fitch προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες θα μειωθεί αισθητά το επενδυτικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Αυτό σημαίνει λόγω μικρότερου αγοραστικού ενδιαφέροντος υψηλότερες αποδόσεις χαμηλότερες τιμές.
Τα CDS της Γαλλίας σε νέα ιστορικά υψηλά.
Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στην 10ετία 10% με όριο εισόδου σε μηχανισμό το 7%.
Στα χρηματιστήρια, η μεγάλη πτώση των τραπεζών σοκάρει…
Π.χ. 5 φορές έχει σταματήσει το τελευταίο διάστημα η διαπραγμάτευση της Unicredit στην Ιταλία της μεγαλύτερης τράπεζας. H Soceite Generale σημείωσε ενδοσυνεδριακή πτώση 21% λόγω φημών περισσότερο που διαψεύστηκαν.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση με το χρέος, η υποβάθμιση από την S&P και η μεγάλη πτώση της wall αποδεικνύουν ότι και η χώρα π[ου συγκεντρώνει το 43% του παγκόσμιου πλούτου οι ΗΠΑ δηλαδή νοσούν.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει η εικόνα των αγορών και μεταβληθεί άρδην η συμπεριφορά των επενδυτών.
Για τις αγορές τα χειρότερα είναι εμπρός.
Για την Ελλάδα όμως που αποδεκατίστηκε ως οικονομία και το ΧΑ σχεδόν διαλύθηκε τα χειρότερα είναι εμπρός ή πίσω;
Τα χειρότερα είναι εμπρός και διαφαίνεται ότι η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί στο πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού πλούτου το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες απόρροια της χρεοκοπίας της Ελλάδος κατακρημνίστηκαν χρηματιστηριακά και οι μικρομέτοχοι απλά έχασαν τις επενδύσεις τους λογιστικά.
Όμως διαφαίνεται ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί υπάρχει κίνδυνος να χάσουν και οι μεγαλομέτοχοι.
Οι μεγαλομέτοχοι έχουν χάσει λογιστικά τα χρήματα τους από τις μετοχές που κατέχουν αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και το control τον έλεγχο των τραπεζών που είναι βασικοί μέτοχοι αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Οι διοικήσεις των τραπεζών υπερέβαλαν εαυτόν έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις τράπεζες με μεγάλη αυταπάρνηση και αυτό αποτελεί κατόρθωμα.
Ωστόσο αν η κατάσταση επιδεινωθεί είναι πολύ πιθανό οι διοικήσεις με τα όπλα που διαθέτουν να μην έχουν την δυνατότητα να αποφύγουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το Ταμείο μπορεί να επιδιώκει την Σταθερότητα αλλά γνωρίζουν οι μεγαλομέτοχοι ότι αν καταλήξουν στο Ταμείο θα χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους που με τόσο κόπο και κεφάλαια  δημιούργησαν. Η κριτική του τύπου να πληρώσουν και οι μεγαλομέτοχοι όχι μόνο είναι λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη.
Οι μεγαλομέτοχοι με τα κεφάλαια τους κράτησαν όρθιο το σύστημα και εννοείται και το τραπεζικό….


Η εικόνα του κλάδου

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όρους ισολογισμών παραμένει σταθερό και έως τώρα έχει καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς της χειρότερη φάσης που διανύει λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ωστόσο με χρηματιστηριακούς όρους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει.
Είναι ενδεικτικό ότι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 10,5  δις ευρώ – το 2007 μόνο η Alpha bank είχε κεφαλαιοποίηση 12,5 δις και η Εθνική 22,5 δις ευρώ – όταν τα κεφάλαια που διαθέτουν φθάνουν τα 35,2 δις ευρώ.
Αυτό τι σημαίνει με μια απλουστευμένη και αδόκιμη  προσέγγιση ότι με χρηματιστηριακούς όρους τα 35,2 εκατ ευρώ αποτιμώνται ως 10,5  δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν P/BV κινείται σε ιστορικά χαμηλά στο 0,29και αυτό καταδεικνύει ότι με όρους αποτίμησης οι αγορές θεωρούν ότι τα πραγματικά τους κεφάλαια δεν είναι αυτά που απεικονίζονται στους ισολογισμούς δηλαδή την καθαρή τους θέση.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Πριν 12 μήνες είχαμε αναφέρει ότι αν οδηγηθεί η χώρα σε επιδείνωση που ήταν και το πιθανότερο σενάριο το p/bv θα υποχωρήσει και κάτω του  0,25 και η αγορά πλησιάζει ειδικά στις τραπεζικές μετοχές…
Την τρέχουσα συγκυρία οι τραπεζικές μετοχές έχουν βυθιστεί όπως και το ΧΑ αλλά το κυριότερο από όλα γιατί συμβαίνει αυτό;
Προφανώς η μετακύλιση της κρίσης στην Ιταλία και Γαλλία και Ισπανία, οι ανησυχίες και η σχεδόν καθημερινή υποχώρηση της wall διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο.
Ωστόσο οι βασικές αιτίες δεν κρύβονται στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό.
Είναι καταφανές ότι η κεφαλαιακή ζημία που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από τα ομόλογα κυμαίνεται 4,5 δις ευρώ άρα από τα 35,2 δις ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 4,5 δις ευρώ δηλαδή σε γενικές γραμμές τα 35,2 δις θα υποχωρήσουν στα 31 δις.
Όμως οι κεφαλαιακές απομειώσεις των τραπεζών συνεχίζονται..
Αν επιβεβαιωθεί η δυσοίωνη εκτίμηση των τραπεζιτών ότι η Blackrock η οποία θα εκπονήσει μελέτη για τα δάνεια των τραπεζών για να διαπιστωθεί αν είναι επαρκείς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια  τότε θα υπάρξει νέα μεγάλη απομείωση.
Με βάση τους τραπεζίτες ίσως η Blackrock καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες προβλέψεις έως 12 δις ευρώ.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί με όρους κεφαλαίων σημαίνει 5 δις ευρώ απώλεια, 5 δις κεφαλαιακή ζημία.
Δηλαδή τα 31 δις ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώνονται λόγω εμπλοκής των τραπεζών στα ομόλογα θα υποχωρήσουν στα 26 δις ευρώ.
Αποτιμώντας το ΧΑ τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες στα 10,5 δις ευρώ σημαίνει ότι περιλαμβάνονται οι ζημίες έως 9 δις σε κεφάλαια;
Όχι. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών βρίσκονται στο ναδίρ αλλά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως αυτός ο υπαρκτός και συνάμα διττός κίνδυνος.
Είναι πολύ πιθανό αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο οι τράπεζες να εμφανίζουν αποτιμήσεις 7,5 δις ευρώ από 10,5  δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο δηλαδή πτώση 30%.
Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις και αυτό πλέον η αγορά το γνωρίζει.
Γνωρίζουν οι επενδυτές ότι προσεχώς θα χρειαστούν 8 με 10 δις ευρώ νέα κεφάλαια ή μεθόδους ώστε να συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα core tier 1 και γενικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει την μεγαλύτερη δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες, τα κεφάλαια και τις μετοχές τους….

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Κεφάλαια
P / BV
Δυνητικό P/BV
Εθνική
9,52
0,41
0,31
Alpha
5,2
0,26
0,20
Eurobank
5,5
0,22
0,18
Πειραιώς
4,1
0,19
0,15
Κύπρου
3,6
0,30
0,25
Μarfin
4,2
0,14
0,10
ATE
1,3
0,65
0,50
TT
0,968
0,54
0,40
Attica bank
0,521
0,28
0,22
Proton bank
0,352
0,06
0,05
Σύνολο
35,261
0,29
0,23

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...