Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τα νέα τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους

Θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα… με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και...

επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.



Έρχεται νέο σύστημα φορολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που ανθεί σε αυτούς τους κλάδους.



Σύμφωνα με το "Έθνος", το νέο σύστημα φορολόγησης θα καθιερωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.



Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες στο Mega ο υφυπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, -για το αν πρόκειται να επανέλθουν τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.ά.- απάντησε πως: "Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και δεν μπορεί παρά να μελετηθεί σοβαρά και να υιοθετηθεί.



Και ο τρόπος της υιοθέτησης του έχει σημασία, διότι πράγματι είναι αδύνατο να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο να επωμίζονται τα βάρη μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να τα αποκρύψουν. Πρέπει και τα εισοδήματα που δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενα σε κάποιο ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό να συμμετέχουν στα βάρη".



Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, να μειωθούν οι συντελεστές των άμεσων και των έμμεσων φόρων εν συνεχεία.



Το νέο σύστημα φορολόγησης, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα και θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικότερα, θα λαμβάνονται υπ' όψιν το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα.



Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.



Αν μάλιστα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως περιουσιακή κατάσταση, προκύπτει υψηλότερο εισόδημα, απ' ό,τι με τα αντικειμενικά κριτήρια, τότε θα φορολογούνται βάσει του εισοδήματος που θα προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.



Δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα εισαγάγει ένα ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.



Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα "επαγγελματικά τεκμήρια" θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Οποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.



Υπενθυμίζουμε ότι τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες ίσχυαν και πριν περίπου από μία 10ετία. Τότε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προσδιοριζόταν ένα ελάχιστο καθαρό φορολογητέο εισόδημα το οποίο διαφοροποιούνταν ανάλογα με το επάγγελμα.



Με τους 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να φοροδιαφεύγουν και μόλις οι 3 στους 100 αγρότες να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει τρόπους, ώστε να υιοθετήσει σύστημα δίκαιης φορολόγησης που όμως θα περιλαμβάνει όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Και εδώ ακριβώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο τα επαγγελματικά κριτήρια που θα εισαγάγει το νομοσχέδιο.



Για παράδειγμα, υψηλότερο θα είναι το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για έναν γιατρό που διατηρεί ιατρείο στο Κολωνάκι π.χ. 100 τ.μ. και απασχολεί 2 υπαλλήλους, σε σχέση με γιατρό που έχει ιατρείο 50 τ.μ. στην ίδια περιοχή και απασχολεί 1 υπάλληλο, ή με έναν γιατρό που ασκεί το επάγγελμα στο Περιστέρι.



Επίσης άλλο θα είναι το κριτήριο για τον γιατρό που έχει ιατρείο στην Καρδίτσα ή τα Τρίκαλα σε σχέση με τον συνάδελφό τους στο Κολωνάκι. Για την αναγκαιότητα των νέων αντικειμενικών κριτηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009: οι εστιάτορες δήλωσαν κατά μέσο όρο εισόδημα 7.200 ευρώ, οι ηλεκτρολόγοι 7.700 ευρώ, οι υδραυλικοί 8.500 ευρώ. Το 2009 τα εισοδήματα των γιατρών ήταν κατά μέσο όρο στις 33.000 ευρώ, για τους οδοντίατρους 14.000 ευρώ.



Στα χαμηλά εισοδήματα ανήκουν και οι ξενοδόχοι, καθώς δήλωσαν κατά μέσο όρο 12.300 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς ήταν οι 15.000 ευρώ. Xαμηλά ήταν και τα εισοδήματα ηθοποιών και τραγουδιστών, στις 12.000 ευρώ και 13.500 ευρώ.





"Καμπανάκι" από τρόικα και ΟΟΣΑ - Έξαρση φοροδιαφυγής από εισοδηματίες, επαγγελματίες και αγρότες



Η φοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιτηδευματιών, αλλά ακόμη και των αγροτών, καθώς ελάχιστοι καταβάλλουν φόρους στο κράτος, δηλώνοντας κάθε χρόνο χαμηλότερα εισοδήματα από το αφορολόγητο.



Ειδικότερα, κάτω από το αφορολόγητο δήλωσε το 2009 το 87% των εισοδηματιών, το 56% των εμποροβιοτεχνών, το 97% των αγροτών και το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.



Η τρόικα επιμένει ότι στη χώρα παραμένουν σοβαρές εστίες φοροδιαφυγής, που θα πρέπει να εντοπιστούν ώστε να υπάρξει σημαντική εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και παράλληλα με την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής θα σταματήσουν οι φορολογικές πιέσεις στις τάξεις των μισθωτών και συνταξιούχων, που επωμίζονται το μεγάλο βάρος.



Την ανάγκη για ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία. Μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν οι κλάδοι που αποκρύπτουν εισοδήματα και να εφαρμοστεί σύστημα που θα περιορίζει την έκταση της φοροδιαφυγής.
 
 
http://www.roufianos.com/index.php
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...