Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τρία ανοιχτά μέτωπα για την οικονομία

Μάχη σε τρία μέτωπα ξεκινά από σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναζητώντας  λεπτές ισορροπίες, ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία «πακέτο» για την Ελλάδα χωρίς  νέα μέτρα και χωρίς απεργίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων  του μεσοπρόθεσμου.

Το φλέγον θέμα είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση  της οικονομίας και να υπάρξουν και στην πράξη  οι εγγυήσεις από τoν Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF)  προς τις ελληνικές τράπεζες  οι οποίες σφυροκοπήθηκαν άλλη μια φορά από τις αγορές.



Τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την αποπληρωμή  του παλιού πενταετούς ομολόγου  αξίας 6 δισ. ευρώ  και εντόκων 2 δισ. ευρώ είναι πλέον, λίγο πάνω από τα 4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να ανανεωθούν σύντομα. Η 6η δόση που θα έπρεπε να εκταμιευτεί στις 15 Σεπτεμβρίου, λόγω της καθυστέρησης εκ μέρους της Ελλάδας στην υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου, είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθεί μέσα στον Οκτώβριο. Τα 8 δισ. ευρώ της δόσης θα προέλθουν από το υφιστάμενο δάνειο των 110 δισ. ευρώ (με τον νέο μηχανισμό η δόση θα έφτανε τα 14 δισ.) αφού η λύση πακέτο βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης και υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα βάλει την υπογραφή της  στην αξιολόγηση η οποία ξεκινά σήμερα από τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, μετά τη συμφωνία  για εγγυήσεις στην Φινλανδία η υλοποίηση της συμφωνία  αντιμετωπίζει  άλλο ένα μέτωπο. Τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει  Αυστρία Ολλανδία Σλοβακία και –πιο αθόρυβα– η Εσθονία για ανάλογες εγγυήσεις.

Το πρώτο μέτωπο θα είναι το ευρωπαϊκό. Ο κ. Βενιζέλος προτάσσει στην επιστολή που έστειλε στο Πρόεδρο της ΕΚΤ Jean Claude Juncker, τα μέλη του Eurogroup -Υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τον αρμόδιο Επίτροπο Olli Rehn και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Jean Claude Trichet την ανάγκη πολιτικής λύσης για το  ευρώ.

Στόχος του, είναι σε πρώτη φάση, να πετύχει την παρέμβαση ώστε στο συμβούλιο των τεχνοκρατών (Euro- working group) που θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας να εγκρίνει ομόφωνα την συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας. Ο υπουργός οικονομικών ζητά επίσης παρέμβαση και για μην συνεχιστούν οι απαιτήσεις από τις άλλες χώρες και η συμφωνία να υλοποιηθεί όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά  το εσωτερικό μέτωπο και την «επιθεώρηση» της τρόικας, το μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα να μην λήξει με την υποχρέωση εκ μέρους της Ελλάδας για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η βαθύτερη ύφεση της οικονομίας στο 4,5% του ΑΕΠ από 3,9% που είχε υπολογιστεί στο μεσοπρόθεσμο ως αποτέλεσμα της κακής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει επίσης να πείσει την τρόϊκα ότι ο προϋπολογισμός θα επανέλθει «εντός τροχιάς» το φθινόπωρο με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. Αν τα επιχειρήματα πιάσουν τόπο, τότε θα έχουμε μια αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου του ελλείμματος από το 7,6%  του ΑΕΠ που έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα. Διαφορετικά θα έχουμε ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Το τελευταίο μέτωπο που θα πρέπει να δώσει μάχη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει ως στόχο να αναστείλει την απεργιακή θύελλα που ετοιμάζουν για το φθινόπωρο τα συνδικαλιστικά σωματεία. Στις σημερινές συναντήσεις με  εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων με αφορμή και την ΔΕΘ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει έναν όσο πιο ήπιο γίνεται -εργασιακά- Σεπτέμβρη, δίνοντας υποσχέσεις για λίγο καλύτερες ημέρες μετά όμως την εφαρμογή  του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...