Μια ακόμη προσπάθεια, τη νιοστή στο τελευταίο διάστημα, θα αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βάλει σε μια τάξη το φορολογικό σύστημα της χώρας. Και επιτέλους, για να αρχίσει να εισπράττει κάποια έσοδα απ τη συγκεκριμένη πηγή, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι η σημαντικότερη. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα γίνει προσπάθεια ώστε:
α) να ξεκινήσει το κυνήγι των φοροφυγάδων με τη συμμετοχή και ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Η αποστολή τους θα είναι να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία θα είναι ικανά ώστε να επιτρέπουν στις ΔΟΥ να εισπράττουν τα οφειλόμενα, τα οποία - μόνο τα βεβαιωμένα - έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 30 δισ ευρώ και συνεχίζουν αυξανόμενα.
β) να εφαρμοσθεί ο "Καλλικράτης των ΔΟΥ". Όπερ σημαίνει κατάργηση πολλών εφοριών, που σήμερα υπολειτουργούν και δημιουργία μιας ανά νομό στην οποία θα συγκεντρωθεί όλος ο κύκλος εργασιών. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μιας ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται οι 1000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας,
γ) να μπει ένας φραγμός στα εικονικά τιμολόγια και στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των κινήσεων, το οποίο συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν υλοποιείται και
δ) να ξεκινήσει ο επανέλεγχος παλιών υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν είχε γίνει σωστά η διαδικασία, όταν για πρώτη φορά είχαν εξετασθεί. Σε αυτή τη περίπτωση, θα απαιτηθεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας, η οποία θα αναλάβει το σχετικό έργο.
Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να δείξει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς συνεδριάζει η δικομματική επιτροπή. Στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθούν οι αλλαγές στο ΦΠΑ, η φορολογία ακινήτων και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
Το επικρατέστερο σενάριο για το εθνικό φορολογικό σύστημα είναι ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων να μειωθεί από το 20% στο 15%. Για τον Φ.Π.Α. εξετάζεται η μείωση του ψηλού συντελεστή στο 20%, του μεσαίου στο 10% και η κατάργηση του μικρού, ενώ ενδεχομένως να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «πράσινος» ΦΠΑ ύψους 1-3% για όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον όπως οι ΑΠΕ.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση άλλων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις γονικές παροχές για να τονωθεί ο κατασκευαστικός τομέας.
posted by newscode.gr