Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η πυραμίδα της απάτης...(το πόρισμα του αντιεισαγγελέα για την Proton Bank)


Σε μια «πυραμίδα» δέκα εταιρειών- ανάμεσα σε αυτές και μία αλυσίδα εστιατορίων- του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και σε μαζική εξαπάτηση των πελατών της Ρroton Βank αναφέρεται το οκτασέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής
Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Παναγιώτη Νικολούδη που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».
Στο πόρισμα του εισαγγελέα για
την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ από την Ρroton Βank αναφέρονται τα ονόματα των εταιρειών Αlapis ΑΒΕΕ, Εlfe, Αcolab, ΜΑΚ ΑΕ, Εξέλιξη ΑΕ, Εscado Ιnvestments LΤD, Μπαλλής Ηome Car ΑΕ και Ρrovet ΑΕ, στις οποίες εμφανίζεται να χορήγησε δάνεια η Ρroton Βank και οι οποίες, όπως σημειώνει ο δικαστικός λειτουργός, έχουν άμεση σχέση με τον κ. Λαυρεντιάδη.

Για την εταιρεία Αlapis αναφέρεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης ως τις 16 Δεκεμβρίου 2010 κατείχε ποσοστό 21,325%, ενώ εμφανίζεται και μοναδικός δικαιούχος της Εlfe ΑΒΕΕ. Για την εταιρεία Αcolab αναφέρεται ότι ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 και ανέλαβε αμέσως την ανάπτυξη της Αlapis έναντι μηνιαίας αμοιβής. Ακόμη αναφέρεται ότι οι τόκοι πρώτου εξαμήνου του 2011 της Αcolab πληρώνονται από τους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη και μέσω της εταιρείας του Κlipartous. Η εταιρεία ΜΑΚ ΑΕ εμφανίζεται να αγόρασε στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας νοσοκομειακών φαρμάκων της Αlapis. Ωστόσο η Αlapis συνέχιζε να πουλά τα νοσοκομειακά φάρμακά της και 11 ξένοι οίκοι παραγωγής φαρμάκων που προωθούσαν τα σκευάσματα στην Ελλάδα αγνοούσαν την ύπαρξη της ΜΑΚ ΑΕ. Για την Εξέλιξη ΑΕ εμφανίζεται να αγόρασε από τις 5 Οκτωβρίου 2010 τον κλάδο πώλησης των προϊόντων της Αlapis στα φαρμακεία, χωρίς όμως να έχει τη σχετική άδεια του ΕΟΦ! Οσο για την Εscado Ιnvestments LΤd, που ιδρύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2010, καταγράφεται ως θυγατρική της Εξέλιξης ΑΕ, χωρίς όμως δραστηριότητα.

Για την εταιρεία Μπαλλής Ηome Car ΑΕ σημειώνεται ότι στις 9 Ιουνίου 2010 εξαγόρασε τρεις θυγατρικές εταιρείες και τρεις κλάδους παραγωγής της Αlapis, για τις οποίες όμως «εγείρονται ερωτήματα αν πρόκειται για εικονικές πράξεις». Ερευνήθηκε ακόμη η εισροή από τις αρχές του 2011 σαράντα εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Μπαλλής από υπεράκτιες εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη. Οσον αφορά την Ρrovet ΑΕ, σημειώνεται ότι παίρνει μεγάλα δάνεια από την Ρroton Βank χωρίς να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Π. Νικολούδης σημειώνει ότι μέρος αυτών των δανείων κατέληξε σε λογαριασμούς της Τράπεζας Πειραιώς δύο ανενεργών εταιρειών: της Γλυκιά Γεύση ΑΕ και της Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος (ΧΒΒΕ). Τα χρήματα ανελήφθησαν από τον συνεργάτη του κ. Λαυρεντιάδη κ. Διονύση Μπίθαρη. Η Γλυκιά Γεύση ΑΕ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, στα τέλη του 2009 δεν απασχολούσε προσωπικό με σκοπό την εκκαθάρισή της. Η ΧΒΒΕ αποτελεί θυγατρική της αναφερόμενης Εlfe ΑΕ.

Στο τελευταίο τμήμα του εγγράφου του ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει στο πόρισμά του: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τα επτά ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη της Ρroton Βank παραπλάνησαν το επενδυτικό κοινό. Συγκεκριμένα προσέφεραν επιτόκια καταθέσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονταν στο 9% και από την άλλη χορηγούσαν δάνεια με επιτόκιο 3,5%. Με βάση τα παραπάνω, η λειτουργία της τράπεζας όχι μόνο δεν διασφάλιζε τις καταθέσεις των πελατών της αλλά αντίθετα δημιουργούσε κίνδυνο περιουσιακής βλάβης».


http://witnessfree.blogspot.com/2011/08/proton-bank_07.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...