Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Λες και δεν υπάρχει η λίμνη

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για το γεγονός ότι έχουν δοθεί από υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου οι πρώτες εγκρίσεις για την ανέγερση τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλίμνια ζώνη του Βοτανικού, όπως αποκάλυψε σε χτεσινό του πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο «Η.Α.».

Οι τρεις μονάδες ετοιμάζονται να χτιστούν σε περιοχή που, σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, θεωρείται προστατευόμενη και κατ’ επέκταση μη οικοδομήσιμη. Ωστόσο, η παράμετρος αυτή αγνοείται ή αποσιωπάται από τις υπηρεσίες. Ο κ. Καχριμάνης δεν παίρνει καμία θέση επί του θέματος, τη στιγμή μάλιστα που...
με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι η περιφερειακή αρχή έχει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.
Η απάντησή του είναι λιτή και υπηρεσιακού χαρακτήρα: «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χορήγηση άδειας από τον περιφερειάρχη για την κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλίμνια ζώνη Ιωαννίνων, γίνεται γνωστό ότι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι, παρά μόνο έγινε η κατάταξή τους σε κατηγορία, όπως προβλέπεται από το νόμο».  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι δύο επενδύσεις δεν βρίσκονται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ότι οι επίδοξοι ξενοδόχοι δεν τρέχουν να προλάβουν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη. Και οι τρεις μονάδες βρίσκονται ουσιαστικά στο ίδιο στάδιο, αν και με διαφορετικές διαδικασίες και με διαφορετικούς φορείς επίβλεψης. Και οι τρεις ετοιμάζουν τώρα τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Είναι γεγονός πάντως ότι στο χτεσινό ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκε άστοχα σε κάποιο σημείο η έκφραση «εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι» που υπηρεσιακά παραπέμπει στην τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχειρίζεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχεία δυναμικότητας 85 και 98 κλινών, αντίστοιχα, ενώ το υπουργείο ΠΕΚΑ το τρίτο ξενοδοχείο, δυναμικότητας 146 κλινών, λόγω του μεγέθους της επένδυσης. Όπως γράφηκε χτες, για αυτό το ξενοδοχείο, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν εγκρίνει ήδη την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου. Για τα δύο μικρότερα ξενοδοχεία, η διαδικασία ήταν διαφορετική: Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση μαζί με φάκελο ο οποίος περιλάμβανε και την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να αποφασιστεί ποια διαδικασία οριστικής αδειοδότησης θα ακολουθηθεί. Είναι η απόφαση «περί κατάταξης σε κατηγορία» στην οποία αναφέρεται ο περιφερειάρχης. Τι σημαίνει αυτή η κατάταξη σε κατηγορία; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο περιφερειάρχης μπορεί να αποφασίσει αν για μια τουριστική εγκατάσταση κατηγορίας Β3 (ξενοδοχειακά καταλύματα κάτω των 100 κλινών σε εκτός σχεδίου περιοχή και εκτός ορίων οικισμού) θα ακολουθηθεί η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) ή απευθείας η διαδικασία ΕΠΟ. Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο κ. Καχριμάνης αποφάσισε να ακολουθηθεί απευθείας η ΕΠΟ. Η διαφορά μεταξύ των δυο διαδικασιών είναι σημαντική. Μόνο ΕΠΟ σημαίνει ότι η όλη διαδικασία παραμένει στα χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου. Η άλλη λύση σημαίνει ότι το έργο στέλνεται στο υπουργείο με το σκεπτικό ότι από αυτό θα υπάρξουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δη όταν πρόκειται για περιοχές Natura. Είναι προφανές ότι ο κ. Καχριμάνης αποφάσισε ότι από την ανέγερση του ενός ξενοδοχείου μετά το άλλο στην παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού δεν θα υπάρξει καμία σοβαρή επίπτωση στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα, παρά τις ενστάσεις άλλων φορέων.
Προφανώς την ίδια άποψη θα έχει και όταν έρθουν στα χέρια του και οι περιβαλλοντικοί όροι προς υπογραφή. Με την υπηρεσιακού χαρακτήρα απάντησή του, αλλά και με την επιλογή της κατάταξης των ξενοδοχείων στη «χαλαρή» κατηγορία, στην ουσία έδωσε το στίγμα της πολιτικής του τοποθέτησης επί του θέματος.



http://agon.gr/news/117/ARTICLE/13192/2011-09-07.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...