Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τι φέρνει το 2012 για ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ επιθυμεί ηρεμία για το 2012, και μια «αναίμακτη» μετάβαση στην επόμενη μέρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία περιμένει εκλογές και αυτοδυναμία, με το τελευταίο σενάριο να φαντάζει μάλλον απίθανο
«Θολό» - στην καλύτερη περίπτωση- εξακολουθεί να μένει το τοπίο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, την ώρα που φαίνεται πως το 2012 θα είναι σημείο – τομή στη σύγχρονη ιστορία του κόμματος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε και τα ηνία της χώρας ανέλαβε ένας τεχνοκράτης (πρωτοφανές στην πολιτική σκηνή της χώρας), εν μέσω βολών και επιθέσεων, κυρίως στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και γενικότερα στην πολιτική που ασκήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, από την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και μετά.

Και ενώ οι ψηφοφόροι του,... πλειοψηφούντος στη Βουλή, κόμματος φαίνεται ότι αποστρέφονται από την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ, στην Ιπποκράτους τα «όργανα» μόλις που έχουν ξεκινήσει. Με αφορμή τη στάση Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, να μην ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει (αν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ή αν θα παραμείνει) η κριτική, που από την συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, παρέμενε στο παρασκήνιο, πλέον έχει περάσει για τα καλά στο δημόσιο διάλογο. Πολλά στελέχη, πρωτοκλασάτα ή μη, βγαίνουν δημόσια και ασκούν δριμύτατη κριτική στον τέως πρωθυπουργό, καταλογίζοντας του ευθύνες, τόσο για τις πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση του τα τελευταία 2 χρόνια, όσο και για το ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αν θα είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πλέον, το2012 ξεκινάει με «γκάζια» στην Ιπποκράτους, αφού μόλις τρείς μέρες μετά την έλευση του νέου έτους, το Πολιτικό Συμβούλιο συγκαλείται πάλι, με όλους να πιστεύουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει τη στάση του σ' αυτή τη συνάντηση. Βέβαια, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει νηνεμία στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η στάση των «δελφίνων»


Λοβέρδος: Φαίνεται να αποχωρεί, αν μείνει ο Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ,ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των «4» (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Μόσιαλος οι άλλοι) είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ένας εκ των υποψήφιων για την αρχηγία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, εφόσον αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τον επόμενο αρχηγό του κόμματος. Ο υπουργός Υγείας θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, αν και προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ εν όψιν των εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ.Λοβέρδος περιμένει «καθαρές λύσεις» από τον Γιώργο Παπανδρέου στη συνάντηση της Τετάρτης, και έχει ξεκαθαρίσει πως αν ο τωρινός πρόεδρος επιλέξει να μείνει στην ηγεσία του κόμματος, θα αποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των «4».

Χρυσοχοΐδης: Θα «ψαχτεί» για συνεργασίες;

Το πρώτο στέλεχος που έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία έχει σηκώσει εδώ και καιρό το «λάβαρο» κατά του Παπανδρέου. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει ασκήσει σκληρή κριτική εδώ και αρκετό καιρό, τόσο κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου (στην οποία μετείχε και ο ίδιος) αλλά και κατά του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ προσωπικά. Και ενώ φαινόταν ότι δεν υπήρχε ζήτημα σύμπλευσης του με κάποιον άλλο υποψήφιο, τις τελευταίες 7 μέρες του χρόνου αυτό φάνηκε να αλλάζει. Αφορμή ήταν η συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Λοβέρδο την παραμονή των Χριστουγέννων, στην οποία συζητήσανε όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών. Από το περιβάλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκαναν λόγο για πολύ καλό κλίμα μεταξύ των 2 ανδρών και πως δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.

Βενιζέλος: Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την «αντιμνημονιακή» του αποστροφή

Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε στα μέση του Δεκεμβρίου πως δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα ως υπουργός Οικονομικών, πολλοί απόρησαν. Βέβαια, όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός, μιας και ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να αλλάξει την πολιτική του στρατηγική εν όψη των εκλογών στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, θέλοντας να παρουσιάσει ένα «αντιμνημονιακό» προφίλ στους ψηφοφόρους του κόμματος. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα τον εμφανίζουν ως τον επικρατέστερο αρχηγό, κάτι που ο ίδιος θέλει να αξιοποιήσει άμεσα. Γι αυτό και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ζήτησε να προχωρήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα άμεσα (ανέφερε ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι της 15 Ιανουαρίου), θέση που σκοπεύει να επαναλάβει στο νέο Συμβούλιο, στις 4 Ιανουαρίου.

Νέα Δημοκρατία: Ευχαρίστηση για τα ποσοστά, δυσαρέσκεια για την αυτοδυναμία



Στη Νέα Δημοκρατία, δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του και για 2012. Το πρώτο είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, πράγμα που με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει πολύ δύσκολο. Στη Συγγρού τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ δηλώνουν ικανοποιημένα από τη σταθερή πρωτιά που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά το μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι ότι, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο γεγονός φουντώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για συνεργασία με άλλα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Μάλιστα, η ίδια η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ έχει αναφέρει πως δε θα ήταν αρνητική σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, εφ' όσον υπάρχει ένα πιο φιλελεύθερο πλαίσιο πολιτικής. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιοδήποτε άλλο κόμμα και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν την αυτοδυναμία, έστω και οριακά.

Πρώτα εκλογές και μετά οβελίας;

Το δεύτερο μεγαλύτερο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τη Ν.Δ μέσα στο 2012, είναι ο χρόνος που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ενώ δημόσια υπάρχει μια ενιαία γραμμή, ότι οι εκλογές μπορούν να καθυστερήσουν το πολύ μέχρι τις 18 Απριλίου, τα πράγματα δε φαίνεται να είναι τόσο απλά. Στο εσωτερικό του κόμματος φουντώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι τις αρχές Μάιου, κάτι που ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του έχουν αρχίσει να σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά. Ενδεικτικό είναι πως από εκεί που είχε οριστεί ως deadline η 19η Φεβρουαρίου για διεξαγωγή των εκλογών, η ημερομηνία άρχισε να «πηγαίνει προς τα πίσω», αρχικά στις αρχές του επόμενου μήνα και στη συνέχεια στα μέσα Απριλίου.
Αν και ο κ. Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να μην υποχωρήσει παραπάνω στην ημερομηνία των εκλογών, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει λόγω των κρίσιμων υποθέσεων για τη χώρα, που θα «τρέχουν» μέχρι τα τέλη Απριλίου (οριστικοποίηση του PSI, υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και εκταμίευση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου ύψους 14,5 δισ ευρώ). 
 
 http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...