Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Νέες εξαιρέσεις από την εφεδρεία - Σε καθεστώς αξιολόγησης 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι




Νέες εξαιρέσεις από την εφεδρεία - Σε καθεστώς αξιολόγησης 700.000 δημόσιοι υπάλληλοιΝέες εξαιρέσεις από το καθεστώς εφεδρείας, που αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζομένους στα μέσα σταθερής τροχιάς, «κλείδωσαν» χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, υπό αξιολόγηση θα βρεθούν άμεσα όλοι οι δημόσιοι φορείς και κατά συνέπεια οι 700.000 εργαζόμενοι σε αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα από την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα θα εξαιρεθούν έξι Ακόλουθοι Τύπου που θα συνταξιοδοτηθούν τον Μάρτιο του 2012 καθώς και οι οδηγοί των εταιρειών ΟΣΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Την ίδια ώρα το καθεστώς της αξιολόγησης περιμένει 700.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ιδιωτικών φορέων και του ΑΣΕΠ μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το κράτος θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα μια μακροχρόνια διαδικασία αξιολόγησης για όλες τις υπηρεσίες του αλλά και τους 700.000 δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό. Στο τιτάνιο αυτό έργο, που κανείς δεν ξέρει αν και πως θα ολοκληρωθεί, θα κληθούν να βοηθήσουν ιδιώτες, ο ΑΣΕΠ και οι Γάλλοι, καθώς αυτό προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο με την Γαλλία και την Task Force του κ. Ράιχενμπαχ.

Στόχος του υπουργείου είναι να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση και να παταχθεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος είναι ο περιορισμός του δημοσίου σε ένα πολύ μικρότερο σχήμα με κατάργηση οργανικών θέσεων που θα οδηγήσουν, πιθανώς, σε χιλιάδες απολύσεις.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο «οδικός χάρτης» για την αναμόρφωση του Δημοσίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει πρώτα με τις υπηρεσίες και έπειτα θα συνεχιστεί με το ίδιο το προσωπικό, όπου θα κριθεί ποιοι θα απολυθούν τελικά. Ο κ. Ρέππας μίλησε για ανάγκη δημιουργίας ενός επιτελικού κράτους, που θα είναι μικρότερο, ευέλικο και λιγότερο διεφθαρμένο, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως τη «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περικοπή οργανικών θέσεων που θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και ισοδύναμες απολύσεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Ρέππας κανένας δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις. Σε όσες υπηρεσίες καταργηθούν, οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν αλλού και θα περιμένουν μετά να έρθει η σειρά τους για αξιολόγηση, οπότε και θα κριθεί αν θα μείνουν ή όχι στο Δημόσιο.

 http://www.newpost.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...