Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σόιμπλε: «Φως στο τούνελ για τον ελληνικό λαό»


XRIMANEWS.GRΝέο μήνυμα αισιοδοξίας εν όψει του 2012 από το Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, άμεση υλοποίηση του νέου συμφώνου σταθερότητας, ανάπτυξη για την Ελλάδα".
Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτήν τη φορά σε συνέντευξη στο σημερινό φύλο της Handelsblatt. «Νομίζω ότι τους επόμενους 12 μήνες θα αποτρέψουμε το κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και θα σταθεροποιήσουμε τη ευρωζώνη. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι  κάνουν το παν για να εμποδίσουν τη διάλυση», τόνισε.

Έμφαση στην ανάπτυξη:


Θα δουν οι Έλληνες φως στην άκρη του τούνελ;Σε ότι αφορά την Ελλάδα και στο ερώτημα τί θα πρέπει να γίνει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μέσω του οποίου το συνολικό χρέος της χώρας πρόκειται να μειωθεί σε ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Πέραν τούτου η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την Ε.Ε. να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε.
Για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Σόιμπλε είπε ότι ορισμένα πράγματα παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο, αλλά «σίγουρα σε κάποια ζητήματα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα. Εμείς πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία μίας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης, και αυτό θα πράξουμε. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Εδώ χρειάζεται περισσότερος  χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη. Και η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται επίσης πάντα και την ύπαρξη των επενδυτών», σημείωσε.
Ο δημόσιος τομέας και το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ο Σόιμπλε  υπογραμμίζει πρώτον ότι χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά χρέη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία,  θα πρέπει με πειστικό τρόπο να προχωρήσουν στην μακροχρόνια αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και δεύτερον ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής για το σύμφωνο σταθερότητας. «Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να υπάρξουν λύσεις για τα οξέα προβλήματα χρηματοδότησης αυτών των χωρών», είπε. Σε ότι αφορά την Ελλάδα και το κούρεμα χρέους ο Σόιμπλε αντιτάχθηκε στην άποψη του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, ότι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας. «Ούτως ή άλλως ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει το κομμάτι που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός», υπενθύμισε ο Σόιμπλε. «Άρα τα ιδιωτικά πιστοληπτικά ιδρύματα δεν πρέπει να προβληματίζονται επειδή ο δημόσιος τομέας δεν συμμετέχει στο κούρεμα χρέους της Ελλάδας». Ο Σόιμπλε είπε ακόμη πως για ορισμένα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να δοθούν αυξημένα επιτόκια, αυτό δεν είναι απαραίτητα βλαβερό,  αλλά ίσως ενισχύσει την συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να χειραγωγηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι τα υπέρογκα χρέη και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο dw-world.de

 http://www.xrimanews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...