Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι δεν παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα


Made in greeceΓια να βγούμε από την κρίση πρέπει να δούμε καθαρά και σε βάθος τα αίτια που μας οδήγησαν εδώ. Και να τα διορθώσουμε ριζικά. Μια από τις αιτίες της Ελληνικής οικονομικής κρίσης νομίζω ότι είναι και η κρίση της Ελληνικής αγοραστικής νοοτροπίας. Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι δεν παράγουμε στην Ελλάδα, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα. 
Εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες καταναλωτές εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα απαξιώνουμε τα ελληνικά προϊόντα και την Ελληνική παραγωγή προτιμώντας να αγοράζουμε εισαγόμενα. Αυτό νομίζαμε ότι μας έδινε πρεστίζ και ότι ήταν της μόδας. Αυτό όμως είναι σοβαρό πρόβλημα. Γιατί αν δούμε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδος του 2010 θα διαπιστώσουμε ότι εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' ότι εξάγουμε. Αυτό δημιούργησε και δημιουργεί καθημερινά μεγάλη φυγή ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.  

Ελληνικό ισοζύγιο Εξαγωγών και Εισαγωγών Ελλάδος με βάση τα δημοσιοποιημένα στατιστικά της Τράπεζας Της Ελλάδος :  


Εξαγωγές   :  17.081.500.000   δισεκατομμύρια ευρώ
Εισαγωγές  : 45.361.000.000   δισεκατομμύρια ευρώ
Στο Made in Greece πιστεύουμε ότι εάν όλοι οι Έλληνες αγόραζαν από αύριο, όσο είναι δυνατόν, μόνο Ελληνικά Προϊόντα, δηλαδή προϊόντα που κατασκευάζονται, παράγονται έστω συναρμολογούνται ή μεταποιούνται εντός της χώρας μας, τότε σε συνδυασμό την αύξηση εξαγωγών μας, θα μπορούσαμε να τουλάχιστον να διπλασιάσουμε τις πωλήσεις των Ελληνικών προϊόντων, τις θέσεις εργασίας και γενικότερα την παραγωγική μας δομή. Λύνοντας έτσι μεγάλο μέρος του προβλήματος της συνεχούς αυξανόμενης ανεργίας.
Επίσης θα μειώναμε το έλλειμμα της χώρας, το εμπορικό ισοζύγιο θα άλλαζε δραματικά προς την θετική κατεύθυνση, το χρήμα θα άρχιζε πάλι να κυκλοφορεί στην αγορά και στους καταναλωτές και έτσι σιγά σιγά θα είχαμε και νέες επενδύσεις λόγω αύξησης της ζητούμενης παραγωγής από τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και από τις εξαγωγές.
Σε τελική ανάλυση το Προτιμάμε Ελληνικά πρέπει να ξαναγίνει σύνθημα και διαφημιστικό σλόγκαν και έτσι πιστεύω ότι όλοι μαζί θα συμβάλουμε ως καταναλωτές, και θα δώσουμε ώθηση στην εξέλιξη της Ελληνικής παραγωγής, την ανάπτυξή της, που έχει ανάγκη τώρα η χώρα μας όσο ποτέ άλλοτε.
Τέλος θέλω να αναφέρω ότι την  ''Ελληνική Προέλευση - Made in Greece΄' στα Προϊόντα μας πρέπει εμείς πρώτα ως καταναλωτές να της δώσουμε αξία και αναγνώριση και ύστερα αυτό θα αναγνωριστεί και από τους ξένους. Ένας εύκολος τρόπος να αναγνωρίζετε τα περισσότερα Ελληνικά Προϊόντα είναι το barcode που υπάρχει επάνω τους, και αρχίζει από 520  ΧΧΧΧ   ΧΧΧ ή  521  ΧΧΧΧ   ΧΧΧ.
Τα  barcode όμως είναι κωδικοποίηση προϊόντος για χρήση της κάθε μονάδας συσκευασίας για αυτοματοποιημένες εφαρμογές κτλ και υπάρχουν περιπτώσεις όπου Ελληνικές εταιρείες έχουν και άλλα από τα συνήθη παραπάνω barcode, όπως η ΙΟΝ που έχει το 501.
Έλληνες αλλάξτε καταναλωτική νοοτροπία τώρα.........

Γιώργος Βλάχος

 http://www.madein-greece.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...