Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την κρίση χρέους



merkel-sarkozy
Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο που επεξεργάσθηκαν Παρίσι και Βερολίνο για την ανάσχεση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το γερμανογαλλικό σχέδιο αποσκοπεί στον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών της Ευρωζώνης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίσταται πλέον αδύνατη η άνευ όρων συσσώρευση χρέους.
Όπως σημειώνει πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung της Παρασκευής με τον τίτλο «Η Μέρκελ χαλαρώνει τη σκληρή γραμμή της στην κρίση του Ευρώ», τα κράτη θα πρέπει στο μέλλον να καταθέτουν δεσμευτικούς, ελεγμένους από την ΕΕ προϋπολογισμούς, να αποδεχθούν αυστηρότερη επιτήρηση από την Κομισιόν, καθώς και την επιβολή αυτόματων κυρώσεων. Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει εν ανάγκη να παρεμβαίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Καγκελάριος ανέπτυξε σήμερα τη στρατηγική της σε ομιλία της ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, αφού τόνισε ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

  • Ανάγκη αλλαγής των συνθηκών προκειμένου να καθιερωθούν κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες, «τουλάχιστον για την ευρωζώνη» και να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση. Στο τραπέζι βρίσκεται τώρα η δημιουργία μιας ένωσης σταθερότητας.
  • Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα ακολουθηθεί: α) να τηρούνται οι κανόνες (δημοσιονομικής πειθαρχίας), β) να ελέγχεται η τήρηση τους και γ) να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης τους.
  • Είναι αναγκαία η προάσπιση της ανεξαρτησίας και επομένως της αξιοπιστίας της ΕΚΤ και της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. « Η EKT έχει διαφορετική αποστολή από εκείνη της αμερικανικής FED».
  • «Κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ένωσης θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό φρένο χρέους».
  • Πρέπει να καθιερωθεί ο αυτοματισμός τις παραβιάσεις των κανόνων. Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων των κανόνων.
Επανίδρυση της Ευρώπης
Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος σε ομιλία του για το μέλλον του Ευρώ τάχθηκε υπέρ της επανίδρυσης της Ευρώπης και κάλεσε σε υπεράσπιση του Ευρώ με κάθε τίμημα.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία ακραία κατάσταση και θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερη αλληλεγγύη και δημοσιονομική πειθαρχία μέσω ριζικής τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», τόνισε.
Κάθε χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της ένα «χρυσό κανόνα», με τον οποίο θα δεσμεύεται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει από κοινού προτάσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο «για να εγγυηθούν το μέλλον της Ευρώπης». Οι αναγκαίες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ρόλος για την ΕΚΤ
Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα γαλλογερμανικά σχέδια, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση των Συνθηκών. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ, η Μέρκελ θα μπορούσε να φανταστεί και μία συμφωνία μεταξύ των 17 κρατών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι η ταχεία υλοποίηση της μεταρρύθμισης των Συνθηκών για την αποτροπή κατάρρευσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεδομένου, όμως, ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε στο μεσοδιάστημα να συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικύς ομίλους και επενδυτικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου.
Η Καγκελάριος διατηρεί κριτική στάση απέναντι στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, δεν θα την επέκρινε, όμως, δημοσίως, επειδή χρειάζεται το χρόνος που θα κερδηθεί μέσω αυτής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σε κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου λέγεται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παίξει έναν συμπληρωματικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αντιθέτως, απορρίπτεται το αίτημα ορισμένων κρατών για παροχή απεριόριστης εγγύησης, επειδή δεν λύνει το πρόβλημα, είναι νομικά απαράδεκτη και λανθασμένη από οικονομικής άποψης.


 http://www.theinsider.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...