Τα στοιχεία-σοκ για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα οποία παρουσιάστηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκάλεσαν δέος στα κομματικά επιτελεία. Κι αυτό διότι είναι αποκαλυπτικά του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία από τον αποπνικτικό εναγκαλισμό των δανειστών μας.
Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν σήμερα τετρασέλιδη απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ένα κείμενο το οποίο αποτελεί την πλέον εκκωφαντική παραδοχή της αποτυχίας των μνημονίων και της ακολουθούμενης τα δύο τελευταία χρόνια πολιτικής, που οδήγησε τη χώρα στο δρόμο χωρίς επιστροφή, στερώντας από τους έλληνες πολίτες κάθε δικαίωμα στην ελπίδα για ανάκαμψη.
Η απόρρητη έκθεση του ΓΛΚ, η οποία είναι σε γνώση των αρχηγών των κομμάτων, ρίχνει φως στις αιτίες που εξακολουθούν να οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συγχρόνως, αναδεικνύει και σε προεκλογική περίοδο λάθη, αστοχίες κι ευθύνες, τις οποίες η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να αναλάβει στο «παρά πέντε» της κάλπης.
«Μαύρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ!
Στην τετρασέλιδη έκθεση, που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης και αφορά στις εκτιμήσεις εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το «οικονομικό έτος 2012», καταγράφεται λεπτομερώς ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα «μαύρη τρύπα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο.
Κι αυτή η απόκλιση εκτιμάται ήδη από το α’ τετράμηνο, πριν καν «τρέξει» ο χρόνος. Αυτά τα 1,3 δις προκύπτουν από την υστέρηση κυρίως στην είσπραξη φόρων – συγκεκριμένα, του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, του ΦΠΑ και των φόρων συναλλαγών και κατανάλωσης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος του αρχικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται, δηλαδή, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που ζητείται αναθεώρηση του στόχου των εσόδων, γεγονός που οφείλεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στην πρωτοφανή ύφεση που αυτά έχουν επιφέρει, προκαλώντας αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση και του δεύτερου μνημονίου.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλαδή, καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα των Ελλήνων να πληρώνουν φόρους έχει μειωθεί δραματικά, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις τους.
Έτσι, το έγγραφο του ΓΛΚ δεν αποτελεί παρά την επίσημη παραδοχή της πλήρους αποτυχίας μιας σκληρής έως απάνθρωπης λιτότητας που ακολούθησαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσω των οριζόντιων περικοπών που επέβαλαν σε μισθούς και συντάξεις, μέσω της συνεχούς αύξησης της φορολογίας αλλά και εξαιτίας της ατολμίας που επέδειξαν σχετικά με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Στις τέσσερις σελίδες του απόρρητου έγγραφου του ΓΛΚ επιβεβαιώνεται αυτό που έχουν πει κατά καιρούς έγκριτοι οικονομολόγοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά αποφαίνονται τα στελέχη του ΓΛΚ, τα συγκεκριμένα μέτρα κατάφεραν να επιτείνουν την – ήδη υπάρχουσα- ύφεση, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε νέα σημαντική πτώση την κατανάλωση και να μειώσουν τα κρατικά έσοδα. Γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίζουν κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης των προβλέψεων εσόδων του 2012, καθώς οι «μακροοικονομικές προβλέψεις είναι δυσμενέστερες».
Προέβλεπαν 51,4 δισ. ευρώ, αλλά…
Με βάση το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2012 προβλέπονταν σε 51,4 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές έγιναν με βάση τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων που εφαρμόζονται το 2012, τη μεταφορά της επίπτωσης ορισμένων μέτρων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς και τις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μια «πρώτη γεύση» για την απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού για τα έσοδα ήρθε με τα στοιχεία του α’ τετραμήνου του 2012. Τα καθαρά έσοδα στο διάστημα αυτό παρουσίασαν υστέρηση της τάξης των 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου το α’ τετράμηνο περιορίστηκαν στα 933 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, για να κρατηθεί τεχνητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Οικονομικό «πατατράκ» λόγω περικοπών
και αύξησης φορολογίας
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, μια βασική αιτία που οδηγεί στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού αποτελούν τα μέτρα που ελήφθησαν και προκάλεσαν μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: «Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα, η έκθεση «ομολογεί» ότι οι συγκεκριμένες περικοπές που έπληξαν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων.
http://www.newsbeast.gr