Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Στέγνωσε» η αγορά – Εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης και φόρων


του Κωνσταντίνου Δαυλού*

Τον τόνο της ενεργοποίησης του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, θα δώσει όλη την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Ζαννιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί αρχικά τη ΔΟΥ....

 μεγάλων επιχειρήσεων όπου παρατηρείται σημαντική μείωση είσπραξης ΦΠΑ, αλλά και τη ΔΟΥ Ψυχικού, ενώ την Τετάρτη θα δεχθεί στο γραφείο του τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ. και των 5 μεγαλύτερων Τελωνείων του Νομού Αττικής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί, καθώς όπως αποτυπώθηκε στο ενημερωτικό σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον άλλο μήνα τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι αρνητικά κατά ένα δίσ.

Την ίδια στιγμή και το τραπεζικό σύστημα ασφυκτιά. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι καταθέσεις από το τέλος του 2009 έως τον Μάρτιο φέτος μειώθηκαν κατά 73,5%, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναλήφθηκαν περαιτέρω 2 δισ.

Έτσι οι αποταμιεύσεις που σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακή» πριν τρία χρόνια ήταν 237,5 δισ. €, στις 9 Μαρτίου είχαν φτάσει τα 162. Έφυγε δηλαδή από τις τράπεζες το 31,8% των χρημάτων.

Μεγάλο μέρος τους μεταφέρθηκε στο εξωτερικό όμως, όπως εξηγεί η εφημερίδα, από τα 40 δισ. που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ελλάδα σε ρευστό, 10 με 15 δισ. έχουν πραγματικά εξαφανιστεί από την αγορά, καθώς η πλειοψηφία τα κρατά στο σπίτι του, θέλοντας έτσι να προετοιμαστεί για τις δυσκολίες που έπονται.

Και το αδιέξοδο δεν αποκλείεται να είναι πολύ κοντά, καθώς -όπως ενημέρωσε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο δανεισμός των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ήδη στα 122 δισ. € και η πορεία αυτή των αναλήψεων δεν αποκλείεται να φέρει το τραπεζικό σύστημα στα όρια του δανεισμού από το εξωτερικό στο 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για την ώρα πάντως η προσμονή για μεγαλύτερη ύφεση αναμένεται να κάνει χειρότερα τα στοιχεία της οικονομίας, ενώ η αυξημένη φορολογία φέτος θα στερήσει κι άλλα χρήματα από την αγορά.

Πάντως, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, αν τα τεκμήρια επιβάλουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που δηλώνει ο πολίτης, τότε ο φορολογούμενος δύναται να τα αμφισβητήσει.

*στο skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...