Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Νέα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ


Εκτενείς αναφορές στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και στις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε ανάλογη εξέλιξη περιέχει στο σύνολό του ο βελγικός Τύπος.
Ειδικότερα η εφημερίδα “L Echo” δημοσιεύει δισέλιδο άρθρο στο οποίο επισημαίνεται ότι «ο φόβος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρός».

«Ο φόβος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη αυξήθηκε ακόμη κατά μία βαθμίδα. Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε για τις τρέχουσες υποθέσεις ως τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου. Αλλά αν καμιά... εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να αναδειχτεί για να εφαρμόσει τα δραστικά μέτρα λιτότητας, η έξοδος από το ευρώ φαίνεται αναπόφευκτη. Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για ένα σενάριο που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Αλλά το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έπεσε» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Επίσης σημειώνεται ότι «όσο περισσότερο μιλάμε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόσο πιο γρήγορα οι αγορές ψάχνουν για νέο θύμα. Έτσι, τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδά τους, από την αρχή του χρόνου. Για αυτό, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο το ευρώ».

Η εφημερίδα “La libre Belgique” σε ανάλυση με τίτλο “Έφοδος των Ελλήνων στις τράπεζες” και υπότιτλο «Σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις τράπεζες σε μία εβδομάδα – και το κύμα δεν δείχνει να υποχωρεί” αναφέρει ότι “η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καταστροφικό κλοιό οικονομικό αλλά και πολιτικό: Η ανασφάλεια βαραίνει πάνω στη χώρα και τους πολίτες και η προοπτική των νέων βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 17 Ιουνίου δεν φαίνεται να ανακουφίζει κανέναν. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε μπορούν να συμβούν τα πάντα και ίσως το χειρότερο, γιατί οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα. Με άλλα λόγια ένας μήνας ισοδυναμεί με την αιωνιότητα για τις οικονομικές και χρηματιστηριακές αγορές». Από τα τέλη του 2009, 72 δισ. ευρώ έχουν εγκαταλείψει τις ελληνικές τράπεζες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά έχει κατευθυνθεί σε αγγλικές και ελβετικές τράπεζες, σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει και αυτή άρθρο με τίτλο: «Σύνοδος G8: για τη λιτότητα, την ανάπτυξη και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ομάδα των G8 τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να δύναται την παρούσα στιγμή να προσφέρει χείρα βοηθείας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι επικεφαλής της ομάδας G8 εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός Ευρωζώνης, τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις της.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...