Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πόσο «βελούδινη» είναι τελικά η διάσωση της Ισπανίας;





Τελικά η Ισπανία φοβάται τους 3 κυρίους με τα σκούρα κουστούμια, σχολιάζει η Deutsche Welle σε δημοσίευμα της, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις και στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα, αν τελικά η διάσωση των ισπανικών τραπεζών και η βοήθεια προς την Ισπανία είναι μια «βελούδινη» διάσωση.
Συγκεκριμένα, στη δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ισπανία και ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, δίστασε για πολύ να ζητήσει βοήθεια, αλλά τελικά το έκανε φοβούμενη μήπως η τραπεζική κρίση γίνει και δημοσιονομική. "Χρυσωμένο χάπι" για το ισπανικό λαό.

Μετά από δισταγμούς πολλών μηνών η Ισπανία κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό των «πρώτων βοηθειών». Μετά τον υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos χθες, έτσι και σήμερα και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδωσε το μεσημέρι συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει την κοινή γνώμη της χώρας του.
Εσπευσμένα συνέντευξη τύπου
Ο Ραχόι έχει τη φήμη ότι σε δύσκολες στιγμές ξέρει να κρατά τη ψυχραιμία του. Το Σαββατοκύριακο, που η χώρα του ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε., το μόνο ραντεβού που είχε στην ατζέντα του ήταν ο σημερινός ποδοσφαιρικός αγώνας Ισπανίας – Ιταλίας στην Πολωνία. Χθες άφησε την ενημέρωση στα χέρια του υπουργού του θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι δεν τρέχει τίποτα. Και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. «Ο Ραχόι κρύβεται πίσω από τον υπουργό του» έγραφε πρωτοσέλιδα ο ισπανικός τύπος. ΄Ετσι, λίγο πριν αναχωρήσει για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη τύπου.
Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 5 μηνών της κυβέρνησης του απεφεύχθη η έξωθεν παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, η οποία παρέμβαση θα περιοριστεί μόνο στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης ανέφερε ότι άσκησε πιέσεις για να εξασφαλίσει βοήθεια από την ευρωζώνη και ότι οι χθεσινές αποφάσεις συμβάλουν στην ισχυροποίηση του ευρώ. Τόνισε ότι από τις διαπραγματεύσεις κέρδισε η αξιοπιστία της Ευρώπης και εδραιώθηκε το μέλλον του ευρώ. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης ης ισπανικής οικονομίας. Η βοήθεια, διευκρίνισε, αποτελείται από δάνεια που θα δοθούν στις τράπεζες, οι οποίες και θα πρέπει να τα επιστρέψουν και ότι δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στο δημοσιονομικό χρέος. «Η βοήθεια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν σημαίνει ότι επιλύει το πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας», τόνισε.
«Γλυκιά» διάσωση;
Τη λέξη «διάσωση» δεν την παίρνει στο στόμα του ο Ραχόι. Γιατί θα ήταν σαν να κατέβαζε την 4η σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης στο επίπεδο των άλλων τριών, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που έχουν υπογράψει πακέτο διάσωσης με τους δανειστές τους. Η Ισπανία προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μη καταπιεί το πικρό χάπι του δανείου για τη διάσωση των τραπεζών της. Ο Ραχόι θέλησε να παρουσιάσει ως επιτυχία το ότι η βοήθεια δίνεται χωρίς σκληρούς όρους που θα έπρεπε να τους επιβάλουν οι γνωστοί 3 κύριοι με τα σκούρα κουστούμια. Ωστόσο, η εφημερίδα El Mundo δεν αφήνει στους αναγνώστες της να έχουν ψευδαισθήσεις: είναι λάθος όταν μιλάμε για «βελούδινη» διάσωση, κάθε βήμα που οδηγεί στους μηχανισμούς στήριξης σημαίνει παραδοχή της αποτυχίας. Τουλάχιστον η κυβέρνηση κατάφερε να γλυκάνει κάπως το πικρό φάρμακο της Ε.Ε., γράφει σχολιαστής της. Προς το παρόν ο ισπανός πρωθυπουργός και οι συμπολίτες του, ελπίζουν να γλυκαθούν στον χλοοτάπητα του Ντάντσιχ, όπου η Εθνική Ισπανίας αντιμετωπίζει την Εθνική Ιταλίας.…


 http://www.badmoney.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...