Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η καλή όψη της παραοικονομίας!!!



Μια αιρετική οπτική για το φαινόμενο που καταδυναστεύει την Ελλάδα διαχρονικά και για το ρόλο του στην κρίση. Τελικά, η παραοικονομία δεν είναι τόσο… κακή. Αντίθετα, αποτελεί μαξιλάρι σε περιόδους ύφεσης και μπορεί να σώσει μια χώρα από την κατάρρευση. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος... της παραοικονομίας επιστρέφει στην πραγματική οικονομία. Αυτό το πολύ σωστό, λέει ο γνωστός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ (Johannes Kepler University), ο οποίος έχει δώσει τη ζωή του στη μελέτη και στον υπολογισμό της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφοράς.
Σε πρόσφατη μελέτη του, ο καθηγητής παρατήρησε μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση στη συμπεριφορά της παραοικονομίας η οποία αφορούσε την Ελλάδα: ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία σε περίοδο μεγάλης ύφεσης παρουσιάζει περιορισμό της παραοικονομίας. Μέχρι σήμερα, ο Σνάιντερ είχε παρατηρήσει ότι όσο περιορίζεται το ΑΕΠ της επίσημης οικονομίας τόσο αυξάνεται η φοροδιαφυγή, καθώς οι πολίτες της χώρας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον «μαύρο» εισόδημα.

Η ελληνική περίπτωση: Όμως, στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, η παραοικονομία μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 25,4% το 2010 στο 24% το 2012. Αιτία; Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ερμηνεία είναι η εξής: τα εισοδήματα περιορίστηκαν τόσο απότομα που «πάγωσε» η ζήτηση ακόμα και στους κλάδους που ευνοείται η φοροδιαφυγή και γενικά η παραοικονομία, όπως είναι τα επαγγέλματα της «νύχτας» ή των κατασκευών. Έτσι, μαζί με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και της μεταβίβασης ακινήτων περιορίστηκε η φοροδιαφυγή.

Οι «ένοχοι» κλάδοι: Όπως δείχνει μελέτη της VISA ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο πρωταθλητής της παραοικονομίας παγκοσμίως! Συγκεκριμένα, από αυτό προέρχεται περίπου το 35% της παραοικονομίας (φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή). Ακολουθούν ο μεταποιητικός τομέας, ο εμπορικός κλάδος, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ο μεταποιητικός κλάδος, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες προσωπικής υγείας και ο αγροτικός τομέας. Όλοι αυτοί οι κλάδοι υπέστησαν μεγάλη πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια περιορίστηκε και το μαύρο χρήμα που διακινούνταν.
Ήταν, όμως, καλό αυτό; Ο καθηγητής Σνάιντερ θεωρεί ότι η παραοικονομία της Ελλάδας -οι δραστηριότητες εκείνων που δεν πληρώνουν ούτε φόρους ούτε εισφορές- φαίνεται πως είναι κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας, που αποτρέπει την ελεύθερη πτώση της χώρας.

Αναφέρει λοιπόν πολύ ορθά ο καθηγητής, ότι περίπου η μισή παραοικονομία στην Ελλάδα συμπληρώνει τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας και συνεισφέρει στην πρόνοια και στο γενικό ΑΕΠ. Η καταδίκη της, στο σύνολό της, περισσότερο κακό μπορεί να κάνει παρά καλό.
Οι καθαρίστριες, οι εργάτες που αναζητούν το μεροκάματο, εκείνοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάνοντας τον υδραυλικό και οι πλανόδιοι μουσικοί μπορεί να μην πληρώνουν φόρους και εισφορές για τα χρήματα που παίρνουν. Όμως, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει να δαπανάται σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια βενζίνης και σε λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτροδότησης – επί των οποίων χρεώνεται και ΦΠΑ.

Οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν η παραοικονομία είναι ευχή ή κατάρα. Και όπως υποστηρίζει ο κ. Σνάιντερ, μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τον περιορισμό της, για τους εξής λόγους:
* Πρώτον, τα εισοδήματα από την παραοικονομία βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του 30% του εργαζόμενου πληθυσμού.
* Δεύτερον, το 40 – 50% αυτών των δραστηριοτήτων που εμπλέκονται με την παραοικονομία έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει επιπλέον προστιθέμενη αξία και αύξηση της γενικής παραγωγής (ανάπτυξη).
* Τρίτον, οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να είναι μέτριου ύψους, εφόσον τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισοδημάτων που αποκομίζονται στην παραοικονομία δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία.
* Τέταρτον, οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραοικονομία έχουν λιγότερο χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα, όπως π.χ. να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.
Στοιχεία από την “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

ΕΕΕΕ Δεν χρειάζεται μυαλό οικονομικού καθηγητή για να το καταλάβει και να το εφαρμόσει κάποιος αυτό !!! Κάποιο άλλο παιχνίδι παίζουν που απολύτως καμία σχέση δεν έχει με ανάπτυξη ή δημιουργικότητα.Αυτό που θέλουν με σθένος και κατόπιν διαταγών που έχουν, είναι να … αφήσουν τους ανθρώπους χωρίς σπίτια, χωρίς οικογένεια, χωρίς ζωή, χωρίς αξίες … Νεκρούς στερημένους και σε δυστοπικές συνθήκες διαβίωσης. Δώσε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους και ΣΚΕΨΟΥ – αν έχεις ακόμη την ικανότητα να σκέφτεσαι – πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην απόλυτη πτώση της.
«Αγώνες Πείνας» Ένας Τρομακτικός Καινούριος Κόσμος: Έχοντας σαν κύριο σκηνικό ένα δυστοπικό μέλλον (άραγε αναρωτηθήκατε γιατί σε όλα τα αντίστοιχα σενάρια το μέλλον παρουσιάζεται «δυστοπικό;»), οι «Αγώνες Πείνας» παρουσιάζουν μία αρκετά μαύρη πλευρά του κόσμου που μας ετοιμάζουν, είτε έχει να κάνει με την κοινωνική, είτε με την οικονομική ή την πολιτική πλευρά των πραγμάτων. Με λίγα λόγια πρόκειται για έναν εφιάλτη στον κόσμο του «Μεγάλου Αδελφού» όπου η πλούσια ελίτ ζει εις βάρος ενός πληθυσμού που λιμοκτονεί σωματικά και ψυχικά.  Στο μεταξύ, η διαστροφή και η ηδονοβλεψία των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει πάρει εξωφρενικά παράλογες διαστάσεις και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως εκείνος ο συνεκτικός κρίκος που συγκρατεί τη δική της κοινωνική τάξη ανέπαφη.

Η Γκρίζα Φυλή … Ένα Φανταστικό Σενάριο: Κρίση οικονομική, αξιών, στοχασμού, νομίζετε ότι θα συνεχίσετε την ζωή σας με όλα τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα και λέτε «κι αυτό θα περάσει» λογικό ακούγεται εκ πρώτης όψεως. Όμως κάποιοι κύριοι της Νέας Τάξεως Πραγμάτων έχουν άλλα σχέδια για εσάς, την οικογένεια της και το μέλλον των απογόνων σας. Πόσο ακόμη νομίζετε ότι θα ανέχονται οι επικυρίαρχοι τον Ελληνικό τρόπο Σκέψεως, Δράσεως – έστω κι εκφυλισμένο- ή την οποιαδήποτε πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε λαού;
Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση: Επίσης αυτό το οποίο προκαλεί τρομερή εντύπωση, είναι η αναφορά στον έλεγχο του πληθυσμού και συγκεκριμένα στην μείωση του σε κάτω από 500.000.000, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περίπου το 90% του πληθυσμού θα πρέπει να πεθάνει. Χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους ως «άχρηστους καταναλωτές» (useless eaters) όπως αποκαλούν τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, δηλαδή εμάς! Γι’ αυτό το λόγο πολλοί αποκαλούν το μνημείο «ταφόπλακα της ανθρωπότητας».
Ποιοί ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον πληθυσμό στα 500.000.000; διάβασε
Παραπέμπω όσους δεν έχουν διαβάσει το DENVER AIRPORT, τι συμβαίνει εκεί; ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ, Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΤΕΜΜΑ, να δουν τις τοιχογραφίες στο αεροδρόμιο του Ντένβερ! Όπως επίσης και το άρθρο Οι Δύο Φατρίες Που Κυβερνούν Τον Πλανήτη ! για να υπάρχει μια βάση σχετικά με το τι βλέπουμε στις εικόνες σχετικά με το τι ετοιμάζουν.

terrapapers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...