Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Όλα τα λεφτά θέλουν οι τραπεζίτες.Αρνούνται να μετέχουν στην επαναγορά ομολόγων εάν δεν ξαναχρηματοδοτηθούν.


Νέα συνάντηση θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία διαπιστώθηκε διαφορά απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς παράγοντες, δεν ...


σημειώθηκε συμφωνία κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους κυρίους Ζανιά (ΕΤΕ), Μαντζούνη (Alpha Bank), Nανόπουλο (Εurobank) και Λεκάκο (Πειραιώς), καθώς η τρόικα διαφωνεί με την «πιστωτική ενίσχυση» εάν οι ελληνικές τράπεζες μετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι αφού δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) από τον ΟΔΔΗΧ η πρόταση επαναγοράς των ομολόγων και αφού γίνουν οι προσφορές και δουν το εύρος των τιμών, τότε θα σταθμίσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν.

Σημειώνεται ότι η επαναγορά των ομολόγων (η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων 30 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του χρέους κατά περίπου 20 δις. ευρώ), αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δις. ευρώ και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα επαναγοράς, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά.

ΔΝΤ: Η επαναγορά κλειδί για τη δόση

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το Ταμείο θέτει την επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς ως προϋπόθεση, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας.

Ενώ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 23 Νοεμβρίου οι τιμές των ομολόγων που τίθενται προς επαναγορά (ονομαστικής αξίας 63 δις. ευρώ), κυμαίνονταν από 25,15 σεντς έως 34,41 σεντς και η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημερομηνίας. 
 
 
 
 http://planet-greece.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...