Η επιχορήγηση των κομμάτων
Τη χρονιά που φεύγει τα πολιτικά κόμματα μοιράστηκαν το ιλιγγιώδες ποσό των 45.150.000 ευρώ, ενώ και το 2013 θα συνεχιστεί η ροή του χρήματος στα κομματικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τη νέα χρονιά έχει «εγκριθεί» το ποσό των 21.827.000 ευρώ, ενώ για το 2014 έχει «κλειδώσει» το κονδύλι των 19.978.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο, ενώ ούτε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι καλύτερη. Στην Ιπποκράτους ο χρόνος κυλά με συστάσεις για υπομονή και διαβεβαιώσεις για καταβολή των μισθών με την εκταμίευση της δόσης, στη ΝΔ οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστερήσεις, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τα λεφτά της επιχορήγησης…
Τα βουλευτικά προνόμια
Για τους βουλευτές, όμως, δεν υπάρχει ούτε η ανασφάλεια ούτε η αβεβαιότητα της καταβολής της μισθοδοσίας. Αντίθετα, η «μνημονιακή» πολιτική φαίνεται να μην τους αγγίζει, αφού το αφορολόγητο είναι «εδώ» και τα επιδόματα δεν καταργούνται, παρά μόνο ψαλιδίζονται με όρους επικοινωνιακού τρικ. Όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» πριν από λίγες μέρες, παρά το νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010 με τον τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, το 70% των ετήσιων βουλευτικών εισοδημάτων παραμένει αφορολόγητο, ενώ η βουλευτική αποζημίωση κάθε άλλο παρά δραματικές περικοπές έχει υποστεί: το ψαλίδι είναι μόλις 492 ευρώ μπροστά στο αστρονομικό για τα σημερινά δεδομένα ποσό που λαμβάνουν οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του «ασύλου» των επιδομάτων.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2013, η βουλευτική αποζημίωση, ύψους 5.780,60 ευρώ, παραμένει ως έχει, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, ύψους περίπου 1.000 ευρώ, δεν καταργείται αλλά περικόπτεται κατά 20%-25%, τα ταχυδρομικά τέλη (1.136,64 ευρώ) μειώνονται κατά 20%-25%, ενώ παραμένει το επίδομα κίνησης, που ανέρχεται στα 550 ευρώ, με κούρεμα 20% έως 25%. Επίσης, οι αποζημιώσεις από τη συμμετοχή σε επιτροπές και θερινά τμήματα παραμένουν και μειώνονται στο μισό, δηλαδή από 150 στα 75 ευρώ. Στο πακέτο των επιδομάτων παραμένει επίσης η τηλεφωνική ατέλεια των πολιτικών γραφείων, με μείωση κατά 20%-25% από τα 917 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ περίπου κατά 1/4 μειώνεται η ατέλεια κινητού τηλεφώνου, που σήμερα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Το επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ δεν μειώθηκε, αλλά θα δίνεται «στο χέρι» σε κάθε βουλευτή, αντί να κλείνει η ίδια η Βουλή συμφωνία με ξενοδοχεία, ενώ αποφασίστηκε και περικοπή 35% στις αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών, των οποίων ο μισθός κατά μέσο όρο κυμαινόταν μέχρι σήμερα στα 2.500 ευρώ.
Υπάλληλοι ενός ανώτερου Θεού
Στις «εξαιρέσεις» του μνημονίου συγκαταλέγονται οι υπάλληλοι της Βουλής. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουν προκαλέσει νέο σάλο για τα προνόμια που εξακολουθούν να απολαμβάνουν, τα χρυσά εφάπαξ παραμένουν, και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα θα τα «γευτούν» 160 υπάλληλοι της Βουλής που έχουν καταθέσει δικαιολογητικά συνταξιοδότησης. Κατά τις ίδιες πηγές, οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα μοιραστούν το ποσό των 27,2 εκατ. ευρώ, αφού ανήκουν σε υψηλόβαθμα στελέχη της Βουλής και δικαιούνται διπλό εφάπαξ: ένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το δεύτερο από το περίφημο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).
Εκτιμάται ότι από το πρώτο εφάπαξ θα λάβουν 60.000 ευρώ ο καθένας και από το δεύτερο από 100.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή θύελλα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλής που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει ως εφάπαξ το αστρονομικό ποσό των 550.000 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει έξτρα εφάπαξ 75 μισθών για κάθε εργαζόμενο που βγαίνει στη σύνταξη. Εν αναμονή της δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, μετά την πρόσφατη υποχώρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο κούρεμα των μισθών περίπου κατά 25% (ψαλιδίζοντας τις υπερωρίες), οι υπάλληλοι της Βουλής, δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα. Στα μέσα της εβδομάδας εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις όπου αναφέρουν τις περικοπές που έχουν υποστεί, ενώ διαμαρτύρονται ότι στοχοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μιλούν για σειρά δημοσιευμάτων με στόχο τη συκοφάντησή τους.
Η νέα δέσμευση
Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με το θέμα της μισθολογικής εναρμόνισης των υπαλλήλων της Βουλής, η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές θα εντάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο τροπολογία βάσει της οποίας από 1/1/2013 οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αριθμός των ωρών υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές και τις νυχτερινές ώρες, καθώς και της απασχόλησης κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες, καθορίζεται με απόφαση του προέδρου της Βουλής και η πραγματοποίησή τους βεβαιώνεται από τους αρμόδιους προϊσταμένους, δεν μπορεί, δε, να υπερβαίνει τις πενήντα δύο ώρες μηνιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226).
citypress.gr