Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πλήρης απαξίωση της βουλής! Οι υπουργάρες του Σαμαρά γράφουν τις επερωτήσεις των βουλευτών εκεί που δεν πιάνει μελάνι !


Η απόλυτη σιωπή από τους υπουργούς για 1.052 επερωτήσεις!
Μία από τις πρώτες οδηγίες που έδωσε στους υπουργούς του ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό ήταν να πηγαίνουν στη Βουλή και να απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών. Σίγουρα δεν το είπε στην τύχη. Κι αυτό, γιατί... η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις στον πρώτο χρόνο της αντιμετώπισε τη Βουλή ως αναγκαίο κακό, με τους υπουργούς να λάμπουν διά της απουσίας τους.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής, οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω καταθέτοντας μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας της Βουλής 1.962 επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να συζητηθούν στην Ολομέλεια. Αν όμως οι βουλευτές ήταν εκεί, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί τους κατάφεραν το σχεδόν απίθανο. Να μην προσέλθουν στη Βουλή για να απαντήσουν σε περισσότερες από 1.000 ερωτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 1.962 επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκαν μόλις 910, δηλαδή ποσοστό 46%.
Ομως μολονότι το αντικοινοβουλευτικό φαινόμενο και η απαξίωση της Βουλής από τους περισσότερους υπουργούς στηλιτεύτηκαν πάμπολλες φορές τόσο από βουλευτές όσο και από το προεδρείο της Βουλής, η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, έβαινε συνεχώς προς το χειρότερο. Στον κανόνα υπήρξαν φυσικά και εξαιρέσεις, όχι όμως τόσο σε υπουργεία όσο σε συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, λόγω και των πολλών ερωτήσεων που απάντησε είναι και ο πρώτος βουλευτής σε ομιλίες, ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος (πέμπτος μεταξύ των 300 σε ομιλίες) αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Από την άλλη, ελάχιστες ερωτήσεις απάντησε...
ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ενώ... μαύρα μάτια έκαναν οι βουλευτές για να δουν υπουργούς όπως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο πρώην Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι είχαν αναθέσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στους υφυπουργούς τους, θεωρώντας προφανώς τη Βουλή «αγγαρεία».
Υψηλό ποσοστό απαντήσεων κατέγραψε και το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους Κ. Χατζηδάκη, Ν. Μηταράκη, Στ. Καλογιάννη και Θ. Σκορδά -κυρίως τους δύο τελευταίους- να απαντούν στο 61% των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν προς το υπουργείο τους ή, σε απόλυτους αριθμούς, τις 117 από τις 191 κατατεθείσες επίκαιρες ερωτήσεις.
Ποσοστό μεγαλύτερο του μισού, και συγκεκριμένα 52, κατέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ 51% (111 στις 217) στις απαντηθείσες ερωτήσεις κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας χάρη στη σχεδόν καθημερινή παρουσία στη Βουλή του πρώην υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αντιθέτως, στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρώνται οι ερωτήσεις που απάντησε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Στον αντίποδα, μόνο λίγα δεν ήταν τα υπουργεία που πήραν αρκετά κάτω από τη βάση. Πρώτος έδωσε το κακό παράδειγμα ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι συνεχείς απουσίες του οποίου προκάλεσαν ουκ ολίγες φορές τη μήνιν των βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε μόλις στο 36% των επίκαιρων ερωτήσεων που υποβλήθηκαν προς αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και το υπουργείο με τις περισσότερες κατατεθείσες προς αυτό ερωτήσεις, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 391.
Το ίδιο χαμηλό ποσοστό (36%) στις συζητηθείσες ερωτήσεις που κατατέθηκαν προς αυτό κατέγραψε και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Αντώνη Μανιτάκη, τα μέλη του οποίου απάντησαν σε μόλις 23 από τις 64 ερωτήσεις.
Χαμηλό το ποσοστό (35%) και για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως του Νίκου Δένδια, στον οποίον όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός χωρίς υφυπουργό. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί και το πολύ χαμηλό ποσοστό του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, παρά το γεγονός ότι είχε στην πολιτική ηγεσία του δύο μέλη (Στυλιανίδης και Αθανασίου), απάντησε μόλις στις 44 από τις 119 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς αυτό.
Κάπου στη μέση, με ποσοστά μεταξύ του 45% και του 50% στις ερωτήσεις που απάντησαν, κυμάνθηκαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης (49%), Παιδείας (45%) και Υγείας (47%).
«Βροχή» στο υπ. Οικονομικών
Στον πίνακα των κατατεθεισών επίκαιρων ερωτήσεων, πάντως, αποτυπώνεται και το ποια υπουργεία συγκέντρωσαν τον μεγάλο όγκο του ενδιαφέροντος των βουλευτών. Ετσι, πρώτο στη λίστα -όπως ήταν φυσικό- ήταν το υπουργείο Οικονομικών με 391 κατατεθείσες προς αυτό ερωτήσεις, δεύτερο το υπουργείο Εργασίας με τους βουλευτές να απευθύνουν προς αυτό 217 ερωτήσεις για θέματα επικαιρότητας, τρίτο το υπουργείο Υγείας με 205 ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως νοσοκομεία και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από κοντά ήταν και το υπουργείο Ανάπτυξης με 191 ερωτήσεις.
Από την άλλη, οι βουλευτές δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον για τον τουρισμό (μόλις 26 ερωτήσεις), τη ναυτιλία (37 ερωτήσεις), τα εξωτερικά θέματα που απασχόλησαν τη χώρα (36 ερωτήσεις) αλλά και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατατέθηκαν μόλις πέντε επίκαιρες ερωτήσεις.
Οι συνεπείς Ρουπακιώτης – Καραγκούνης και οι δραστήριοι υφυπουργοί Άμυνας
Στην κορυφή της λίστας των υπουργείων, στα οποία υποβλήθηκε μεγάλος όγκος ερωτήσεων βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, κυρίως χάρη στη συνεπή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του (Ρουπακιώτης και Καραγκούνης), η οποία τίμησε τη Βουλή. Προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκαν συνολικά 73 επίκαιρες ερωτήσεις, με τους δύο υπουργούς να προσέρχονται συνεχώς στη Βουλή και να απαντούν σε 50 ερωτήσεις, δηλαδή ποσοστό 68%. Το ίδιο ποσοστό κατέγραψε και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο είναι χαρακτηριστικό ότι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν είχε αναλάβει ο κοινοβουλευτικός υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος (οι συνάδελφοί του νεοδημοκράτες είχαν πολλά παράπονα από τις συνεχείς απουσίες του από τη Βουλή), αλλά οι εξωκοινοβουλευτικοί και πρώην στρατιωτικοί Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης.
Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό είχε το υπουργείο Εξωτερικών (75%), χάρη στη συνεχή παρουσία του πρώην υφυπουργού Κ. Τσιάρα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των ερωτήσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερος, καθώς προς το ΥΠΕΞ κατατέθηκαν μόλις 36 ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς.
 
Γιώργος Λυκουρέντζος - Κυριακάτικη Δημοκρατία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...