Το επιτελείο της Τρόικας επανέλαβε το ζήτημα των μέτρων που είναι ανάγκη να ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ζητώντας μειώσεις στο κόστος εργασίας των επιχειρήσεων. Εμμέσως έθεσαν θέμα κατωτάτων ορίων αμοιβών, χωρίς να αναφερθούν «ανοιχτά» σε αυτό, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και από μέλη της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, αλλά διευκρίνισε ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνονται μειώσεις κάτω από τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που σίγουρα θα φέρει έντονες αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα.
Οι μειώσεις θα αφορούν αμοιβές πέραν των κατωτάτων ορίων, αλλά κυρίως το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές) που είναι εξαιρετικά υψηλές στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να λάβει μέτρα για τη μείωση των εισφορών, αρχικώς με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας από αρχές του Μαρτίου, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 10% του κόστους των εισφορών, σε όσους την εφαρμόσουν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο το ευτυχές είναι πως οι εκπρόσωποι της τρόικας ουδέποτε ζήτησαν την κατάργηση του 13ου και 14ου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν ζήτησαν κάτι παραπάνω από τα μέτρα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Εν τω μεταξύ λίγη ώρα πριν ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, κατά την ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα είχε δηλώσει «Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το ζήτημα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας», τασσόμενος εκ νέου κατά της περαιτέρω αύξησης των φόρων και επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές σε ορισμένα σημεία του προγράμματος σύγκλισης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κρίσιμη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Γράφτηκε από ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΟΒΟΡΗ
http://www.paraskhnio.gr/