Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

"Αυτόματα μέτρα" ή "Η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"


Ποιος δεν θέλει να υπάρχει τάξη στους προϋπολογισμούς ;
Και ποιος δεν θέλει να περιοριστούν σπατάλες σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ;
Από αυτό όμως μέχρι τα αυτόματα μέτρα και την εποπτεία υπάρχει μια τεράστια απόσταση.
Ένα μικρό παράδειγμα θα αναδείξει το πρόβλημα των αυτόματων μέτρων:
Από το 1995 και μετά οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα της συντήρησης των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό το κονδύλι για την συντήρηση από την κεντρική διοίκηση πέρασε στους Δήμους υπό την μορφή ετήσιας επιχορήγησης η λεγόμενη "ΣΑΤΑ σχολείων". 
Η "ΣΑΤΑ σχολείων" αποτελεί ξεχωριστό κωδικό και είναι χωριστός λογαριασμός. Δεν μπορούν με κανένα τρόπο τα χρήματα που πάνε στα σχολεία να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο.
Σε μεγάλο Δήμο της χώρας και  μέχρι το 2009 η ετήσια αυτή επιχορήγηση έφτανε στο ποσό των 400.000 € . Με την μείωση του 25% που επέβαλε το πρώτο μνημόνιο το ποσό έπεσε στα 300.000 €. Έτσι από το 2010 και μετά ο προϋπολογισμός του Δήμου προβλέπει για έργα συντήρησης σχολείων 300.000€. 
Δεν επαρκούν για 230 σχολικά κτήρια αλλά δεν είναι επί του παρόντος.
Το 2011 με προϋπολογισμό 300.000€ και ενώ οι οι ανάγκες των σχολείων έπρεπε να καλυφθούν το κράτος δεν έδωσε καμία επιχορήγηση. Ο Δήμος λοιπόν έπρεπε να καλύψει το ποσό από άλλους πόρους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Με την νέα διάταξη όχι μόνο ο Δήμος δεν θα πάρει την επιχορήγηση που πρέπει αλλά θα πάρει και "penalty" με μείωση της επιχορήγησης. Που θα οδηγήσει σε νέο έλλειμμα προϋπολογισμού , και σε νέα μείωση κλπ κλπ κλπ.
Τελικά ο Δήμος θα φτάσει να μην μπορεί να κάνει τις συντηρήσεις και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια θα είναι προ των πυλών.
Σωστή η τάξη στους προϋπολογισμούς αλλά αυτό προϋποθέτει την νομοθετημένη και πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων. Αλλιώς το μέτρο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση των δομών των ΟΤΑ και των παροχών τους προς τους πολίτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...