Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

OI KΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ


Όλες οι αλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Τρεις είναι οι συντελεστές φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, όπως προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων στην Ελλάδα.


Στην πρώτη κλίμακα ανήκουν όσοι...

έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και οι οποίοι φορολογούνται με συντελεστή 22%. Στη δεύτερη κλίμακα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και συντελεστή 32% και στην τρίτη κλίμακα ανήκουν τα εισοδήματα άνω των 42.001 ευρώ τα οποία θα φορολογούνται με 42%.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, με ετήσιο εισόδημα έως 23.000 ευρώ

Με την ίδια κλίμακα και σε συνδυασμό με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων για τα παιδιά, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν από την Πρωτοχρονιά αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα φανεί στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος.

Για την αντιστάθμιση της επιβάρυνσης λόγω της κατάργησης των αφορολόγητων των παιδιών, το ΥΠΟΙΚ θεσπίζει επίδομα 40 ευρώ ανά παιδί που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή 10% (έως 12.000 ευρώ και 33% στο υπερβάλλον), ενώ η φορολογία των τόκων καταθέσεων αυξάνεται από το 10% στο 15%.

Παράλληλα από την 1 Ιανουαρόυ του 2014, οι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα θα πρέπει να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων και να φορολογούνται με βάση αυτό.

Την ίδια ώρα αυξάνεται από τα 500 στα 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1000 ευρώ, ενώ ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των Α.Ε. και ΕΠΕ μειώνεται από το 40% σήμερα, στο 32,8%

Διατηρείται η έκπτωση φόρου 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για το ποσό της Η επιστροφή φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ δαιμορφώνεται στα 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα, το ποσό της επιστροφής περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Παράλληλα, διατηρείται η έκπτωση φόρου 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον και για δωρεές.

Για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 15% από 10%.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και επιβολή φόρου στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης ενός ακινήτου. Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών λαμβάνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων συντελεστών παλαιότητας.

Έτσι για 1-5 έτη διακράτησης ο συντελεστής παλαιότητας ορίζεται στο 0,9%, μέχρι 10 έτη ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,8%, μέχρι 15 έτη στο 0,75%, μέχρι 20 έτη στο 0,7%, μέχρι 25 χρόνια στο 0,65% και για περισσότερα από 25 χρόνια ο συντελεστής παλαιότητας ορίζετα στο 0,6%.

Παράλληλα, θεσπίζεται ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45 000 ευρώ.

newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...