Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η χρεοκοπία στο τραπέζι, η κυβέρνηση σε διακοπές

Η χρεοκοπία στο τραπέζι, η κυβέρνηση σε διακοπές
Ομοβροντία από τα διεθνή media, δίνει χρόνο και μαστίγιο η Μέρκελ. Εκτός τόπου και χρόνου Στουρναρας και Σαμαράς
 Ενώ το ζήτημα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται σε μείζον θέμα εν μέσω του θέρους, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να τοποθετηθεί επί του θέματος. Η δεδηλωμένη πρόθεση...
κορυφαίων οργανισμών όπως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ να προωθήσουν προς λύση το ζήτημα ενώ η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκείται σε όλα τα επίπεδα και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.
Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αποκαλύπτουν μια ακόμα πτυχή των παρασκηνιακών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες διαμορφώνουν το σκηνικό πάνω στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg αναδεικνύει το πλεόνασμα σε εφαλτήριο για την κήρυξη στάσης πληρωμών προς τους δανειστές, σενάριο που τώρα φαίνεται ακραίο, αλλά εξυφαίνεται στα διεθνή φόρα καιρό τώρα.
Η απουσία όμως της κυβέρνησης από την πρώτη φάση της συζήτησης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους στερεί από την ελληνική πλευρά σημαντικά χαρτιά στη διαπραγμάτευση για τους όρους κάτω από τους οποίους θα γίνει αυτό, ενώ παράλληλα την καθιστά θεατή των εξελίξεων σε μια σειρά από ζητήματα καίριας σημασίας για την οικονομία της χώρας.
To Sofokleousin.gr μεταξύ άλλων ανέφερε χθες σε δημοσίευμα με τίτλο "Σε κατάσταση χρεοκοπίας η Ελλάδα":
Το νέο σκηνικό που ξεδιπλώνεται ώρα με την ώρα, καθιστά σαφές ότι τα σενάρια τρόμου επανέρχονται
στο τραπέζι και το Grexit αποτελεί μια μόνο παράμετρο. Οι ισορροπίες που εξυφαίνονται στα παρασκήνια,
δεν επιτρέπουν τη διατύπωση προβλέψεων για την τροπή που μπορεί να προσλάβουν οι εξελίξεις ακόμα
και πριν τις γερμανικές εκλογές.
 Υπό αυτό το πρίσμα και με τους δείκτες φόβου να εκτοξεύονται, το success story μπαίνει στην κατάψυξη,
όπως και οι αναπτυξιακές προοπτικές. Το ζεστό χρήμα, όντας έξυπνο,
θα παραμείνει στον προθάλαμο εν αναμονή της σταθεροποίησης.

Η συζήτηση για το νέο κούρεμα είναι δομημένη σε δυο άξονες: 
Αφενός συζητείται ο τρόπος και ο χρόνος επιμερισμού των απωλειών για τον επίσημο τομέα, καθώς και η πολιτική αναπλήρωσης των απωλειών.
Αφετέρου διαμορφώνεται το νέο πακέτο μέτρων (δημοσιονομικών και αναπτυξιακών) τα οποία θα διαμορφώσουν το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι κυβερνήσεις.
Το δεύτερο σημείο, είναι αυτό που αφορά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση και στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί παρά μόνο πίσω από τη ρητορική Ομπάμα κατά της λιτότητας.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνωρίζοντας όμως τα σημεία των καιρών προσπαθεί να βάλει στον πάγο τη συζήτηση για κούρεμα προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση χρόνο. Κίνηση την οποία έκανε και στο παρελθόν και η οποία απέβη μοιραία για την Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο υποβολής της διαλυμένης οικονομίας και της παραπαίουσας κοινωνίας εκ νέου στο μαρτύριο της σταγόνας, περιμένοντας αναπτυξιακή βοήθεια από τη Γερμανία -αν και δεν θα έπρεπε- εν τούτοις συζητείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έσπευσε για ακόμη μια φορά να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕτΕΠ δεν είναι τράπεζα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, ούτε της Ευρωζώνης αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς δεν μπορεί να υπερβεί τα εσκαμμένα διοχετεύοντας τεράστια ποσά σε χώρες με αβέβαιο πιστωτικό προφίλ.
Είναι πλέον σαφές ότι τα περιθώρια στενεύουν καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλούνται και ο φόβος νέων κοινωνικών εντάσεων και πολιτικών ανατροπών σφίγγουν τη θηλειά στο λαιμό της χώρας και θέτουν την κυβέρνηση προ καταλυτικών αποφάσεων.


 http://www.sofokleousin.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...