Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Επικυρώνεται το «λουκέτο» στη Nutriart


Την ήδη ειλημμένη απόφαση για το οριστικό «λουκέτο» στην εταιρεία Nutriart αναμένεται να επικυρώσει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Πέμπτη 22 Αυγούστου, με...
μοναδικό θέμα την έγκριση υποβολής της από 21/06/2013 αίτησης πτώχευσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί χωρίς δυσκολίες, δεδομένου ότι από τα μέσα Ιουλίου οι εργαζόμενοι της εταιρείας - στην συντριπτική τους πλειονότητα - αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης για οικειοθελή αποχώρηση, με την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - λαμβάνουν εφάπαξ και στο ακέραιο την αποζημίωσή τους, τον μισθό του Ιουνίου και τα δεδουλευμένα μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα τους καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο των Χριστουγέννων που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο.

Στην απόφασή τους εκτιμάται ότι προσμετρήθηκε και το γεγονός πως οι προσπάθειες που φέρονται να έγιναν από τους εμπλεκόμενους για τη διάσωση της εταιρείας δεν τελεσφόρησαν, αφού η πολυαναμενόμενη πρόταση των τραπεζών, η οποία θα συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος, δεν κατατέθηκε ποτέ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες φέρονταν να καταβάλλουν προσπάθεια για την εκπόνηση σχεδίου διάσωσης της τελευταίας στιγμής, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, μέρους ή του συνόλου της με την άρση μερική, ολική ή κατά περίπτωση των υποθηκών. Απώτερος στόχος να ελευθερωθούν ακίνητα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πωληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για τον κλάδο αλεύρου, τους προηγούμενους μήνες είχε υπάρξει μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς από τη Μέλισσα - Κίκιζας, η οποία δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση είτε θετική είτε αρνητική από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο μέχρι τη 18η Σεπτεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης.

Επισήμως η Nutriart ΑΒΕΕ έχει ενημερώσει ότι ο λόγος υποβολής της αίτησης πτώχευσης ήταν η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.

Παρά τον όγκο των διατεθέντων κεφαλαίων, το γεγονός ότι τα κεφάλαια αυτά δόθηκαν σταδιακά και με καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση (μεγάλη αύξηση τιμών σίτου/αλεύρων) και την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά, αναφέρεται ότι είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγής, που με τη σειρά της οδήγησε σε μη εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα της εταιρείας και απώλεια πωλήσεων. Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να στερηθεί τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης.

Δεδομένης της επικείμενης πτώχευσης, η α' επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε στις 09/07/2013 να μην προχωρήσει στη συζήτηση του θέματος για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 15.000.000 ευρώ μεταξύ της Nutriart και της Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ.
kerdos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...