Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η αγορά έχει προεξοφλήσει «θετικά νέα από την Blackrock» και έχει υποτιμήσει στο έπακρο «το πολιτικό σοκ» που έρχεται – …ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό…


Οι τραπεζίτες αρχίζουν να ανησυχούν γιατί….δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον


Η αγορά έχει σπεύσει να προεξοφλήσει ή κατά το ορθότερο τείνει να προεξοφλήσει τις θετικές ειδήσεις από την Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες, ή ακόμη και έξοδο στις αγορές όπως δείχνουν εκ νέου η υποχώρηση των spreads, ωστόσο δεν έχει αποτιμηθεί ή καλύτερα έχει υποτιμηθεί στο έπακρο το πολιτικό σοκ που έρχεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι που ρισκάρουν ακόμη και σήμερα να τοποθετηθούν στην αγορά είναι τα hedge funds, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ακόμη δεν επενδύουν στην αναδυόμενη Ελλάδα.
Περιμένουν πράσινο φως από την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και κυρίως περιμένουν πράσινο φως από τους οίκους αξιολόγησης.
Έχει καλλιεργηθεί μια αυξημένη προσδοκία γύρω από την Blackrock ότι δηλαδή οι ζημίες θα είναι μόλις 4,5 δισεκ. άρα θα είναι διαχειρίσιμες για τις ελληνικές τράπεζες.
Ως bankingnews.gr το έχουμε υποστηρίξει.
Όμως η προκλητική στάση της Τρόικα γεννά αμφιβολίες και υπάρχει κίνδυνος να μην επιβεβαιωθούν τα 4,5 δισεκ. εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα είναι δυσμενής.
Η Τρόικα δεν έχει αποτιμήσει ορθά τις ισορροπίες, τον ρόλο του banking και κρατώντας σε ομηρία ένα κλάδο δεν προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία την οποία προασπίζεται….
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πιστοποιηθεί.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 3,9 δισεκ. για το 2013 και αναμένεται εντός του Μαρτίου να το εγκρίνει και η Eurostat ή να το αμφισβητήσει.
Ακραίες αποκλίσεις δεν θα υπάρξουν, άρα η αγορά δεν θα πρέπει να αναμένει εκπλήξεις από το μέτωπο αυτό.
Η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να επιτευχθεί με επιτόκιο 5,8% έως 6,2%, όχι ότι καλύτερο αλλά με μια σημειολογία.
Η στάση των οίκων αξιολόγησης θα έχει ιδιαίτερη σημασία και ενώ όλοι προσβλέπουν μια αναβάθμιση, αυτή θα έρθει εφόσον χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος.
Με επιμήκυνση 50 χρόνια οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα χαρακτηρίσουν βιώσιμο το χρέος.
Μπορεί να το παρουσιάσουν ως θετική εξέλιξη, αλλά δεν θα χαρακτηρίσουν βιώσιμο το χρέος.
Αναβάθμιση του outlook από Standard and Poor’s ή κάποια καλύτερη βαθμολογία από την Moody’s δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Και ενώ η αγορά προσπαθεί να προεξοφλήσει πολλές ειδήσεις με στόχο αποτίμησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έως τις 1380 μονάδες, δεν έχει αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών.
Θα είναι ένα κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και γιατί η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα.
Με άλλο αέρα θα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και με άλλο κινείται τώρα που στηρίζεται σε ρευστά κατά ορισμένους δημοσκοπικά αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι κακό μόνο στην Ελλάδα για την κυβέρνηση θα λάβει γενικώς πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και αυτό οι αγορές το έχουν σχεδόν περιθωριοποιήσει.
Εμείς προβλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές μετά τις ευρωεκλογές θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν.
Επίσης με όρους πολιτικής αναφέρουμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό.
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...