Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

OYKΡΑΝΙΑ: Ανακηρύσσεται νέο κράτος; - Οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση...



Η διάσπαση της Ουκρανίας φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς έφτασε στο Χάρκοβο με σκοπό την δημιουργία μιας δεύτερης Ουκρανίας, ενός κράτους στα όρια του χάρτη που βλέπετε με μπλε χρώμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του το μεσημέρι του Σαββάτου από το Χάρκοβο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ώρες και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και συμπλήρωσε: «Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα».


Όπως είπε στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR, «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».

Λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωποι από τις νοτιανατολικές επαρχίες και την Κριμαία που συνεδρίασαν, επίσης, στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κίεβο και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την απόσχιση των περιοχών τους και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία.

Ήδη ο τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ντόμπκιν, επιστρατεύει εθελοντές για την δημκιουργία μονάδων αυτοάμυνας στις ρωσόφωνες περιοχές αν χρειαστεί να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία του νέου κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Για την ώρα, πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις διακηρύσσουν, δια του υπουργείου Άμυνας την ουδετερότητά τους. «Οι δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας βρίσκονται στις μονάδες τους και πραγματοποιούν προγραμματισμένες ασκήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου  Άμυνας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πιστές στο συνταγματικό τους καθήκον και δεν μπορούν να εμπλακούν στην εσωτερική πολιτική διαμάχη» ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου.

Είχε προηγηθεί προχθέα προειδοποίηση του προέδρου του ουκρανικού Κοινοβουλίου ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα, ότι σε περίπτωση που η χώρα διαιρεθεί, η παραμονή της περιοχής στο πλαίσιο της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Και εάν θέλουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ας στραφούν εναντίον τους, αφούοι ρωσικές δυνάμεις είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς.Δηλαδή προέβλεψε μια απειλή να εξελιχθεί η κατάσταση όπως στην Αμπχαζία και την Οσετία με την Ρωσία να εγγυάται την ασφάλεια του νέου κράτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του Γιανουκόβιτς περιλαμβάνει την απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας από την Ουκρανία και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία.
Πιθανώς ο Β.Γιανουκόβιτς προσπαθεί να εξευμενίσει την Μόσχα μετά την απογοήτευση που της προκάλεσε με τους χειρισμούς του.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της τοπικής βουλής στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία, στην οποία όμως δεν μετέχει ο Γιανουκόβιτς, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πόλη.

Να αναφέρουμε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ντόμπκιν, πάντως, φέρεται να επιστρατεύει εθελοντές για να προστατεύσουν ακόμη και με χρήση βίας την περιοχή από τους διαδηλωτές.

Η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στις εξελίξεις της γειτονιάς της. Άλλωστε το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας λόγω εγγύτητας είναι πολύ εύκολο για αυτή να το προστατέψει.

Μόλις πριν από λίγο αναφέραμε την στρατηγική θέση της Κριμαίας και το πόσο σημαντική είναι για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Ρώσων λόγω της βάσης της Σεβαστούπολης, που φιλοξενεί το ρωσικό Στόλο, αλλά και του ελέγχου τεράστιου τμήματος των παραλίων της Μάυρης Θάλασσας, τα οποία έιναι απαραίτητα για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.




ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...