Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ούτε 60, ούτε 90, αλλά 120 δισ το νέο πακέτο!!



Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, συμπληρώνοντας ότι η τελική απόφαση για το σχέδιο αναμένεται να ληφθεί έως στις 11 Ιουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
O ίδιος σημείωσε ότι
η συμφωνία αναμένεται να επέλθει στην τελευταία συνάντηση του Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον ισχύουν οι δηλώσεις του, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πακέτο στη διάσκεψη κορυφής της 23-24 Ιουνίου, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «κατά βάση» αποδέχονται την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα αλλά τόνισε ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία για όλους τους όρους του πακέτου.
Υπενθυμίζεται ότι στο νέο έκτακτο Eurogroup την Κυριακή, οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων των χωρών - μελών θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφωνίες, που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, και να καταλήξουν σε μια κοινή κατεύθυνση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι απαραίτητη τόσο για να καθησυχάσει τις αγορές, όσο και για να μπορέσει - μέσω και της συνόδου κορυφής της επόμενη εβδομάδας - να δώσει μια πολιτική υπόσχεση από την Ένωση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.
Άλλωστε, η δέσμευση αυτή θεωρείται απαραίτητη από τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, ώστε να συνεχίσει και το Ταμείο να παρέχει βοήθεια προς τη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία. Παρατηρητές μιλούν απλά για προσέγγιση και εκφράζουν τον προβληματισμό τους πως ούτε στις 20 του μήνα θα υπάρξει συμφωνία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής θα είναι προπαρασκευαστικό της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...