Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τι προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος


Ο εφαρμοστικός νόμος συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Βελτιωτικές αλλαγές στον Εφαρμοστικό Νόμο ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τις «γενναία μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας».

Σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, προβλέπεται ότι...

το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

«Το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄ αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, στη ρύθμιση, πως τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ό,τι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, δεν θα ενταχθούν μόνο οι βουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων αλλά και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος. Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους ΟΤΑ μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου.



http://www.skai.gr/news/finance/article/173574/ti-provlepei-o-efarmostikos-nomos/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...