Παρά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, κάποιες ευρωπαικές κυβερνήσεις "αντιστέκονται" ακόμα στην καταβολή της πέμπτης δόσης και του νέου δανείου.
Μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να κατόρθρωσε τελικά να "περάσει" με 155 "ναι" το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012-2015 την Τετάρτη, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι είχαν θέσει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου, ωστόσο το "θρίλερ" με την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ συνεχίζεται....Και αυτό γιατί κάποιες από τις ευρωπαικές κυβερνήσεις κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους "κλειστά" ως προς τις προθέσεις τους τόσο για την καταβολή του μεριδίου τους στην πέμπτη δόση όσο και για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα, συμφωνώντας στη χθεσινή δήλωση του Σταρκ ότι "δεν μπορούμε να βουθάμε πάντα την Ελλάδα".
Πρώτοι που εξέφρασαν ξεκάθαρα την κατηγορηματική τους άρνηση στην πέμπτη δόση είναι οι Φιλανδοί, ενώ οι χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τη στάση τους είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία.
Το ζήτημα όμως είναι ότι ο χρόνος περνάει και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί αντί να αποφασίζουν... εξακολουθούν να το "παίζουν" αναποφάσιστοι! Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κομισιάριου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα εξασφαλίσει οριστικά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, ενώ τον Ιούλιο θα ληφθούν και οι περαιτέρω αποφάσεις για το χρόνο και τρόπο διάσωσης της Ελλάδας. Ο Ιούλιος έφτασε! Αν και στο περασμένο Εurogroup, οι εταίροι μας έδωσαν τα χέρια για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, ωστόσο το πόσοι και ποιοι ομολογιούχοι ιδιώτες προτίθενται να συμμετάσχουν είναι ένα ερώτημα, που παραμένει ακόμα... αναπάντητο.
Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Didier Reynders, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μάλλον θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτη δόσης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Κυριακής, στις 3 Ιουλίου.
"Αναμένω ότι θα μάλλον θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την καταβολή της επόμενης δόσης...δηλαδή των 12 δις ευρώ", είπε ο Reynders σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. "Έχουμε πει ότι η (καταβολή) ίσως να είναι δυνατή στα μέσα Ιουλίου."
Στην συνάντηση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στην γαλλική πρόταση που προβλέπει μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν, πρόσθεσε ο Reynders.
Στο μεταξύ, προετοιμάζονται πυρετωδώς οι Γερμανοί για την επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Σήμερα εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, προκειμένου να του παρουσιάσουν προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο δάνειο στην Ελλάδα.
Η γερμανική πρόταση προβλέπει να συμπεριληφθούν στην εθελοντική μετακύλιση του χρέους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ώς το 2020.
Αυτό μεταδίδει, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο στη σημερινή συνάντηση καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, ο οποίος, σημειωτεόν, προβλέπει ότι οι τράπεζες θα συνεισφέρουν ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας κατάρρευσης.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο, χθες, ο Ackermann δήλωσε στην καγκελάριο Angela Merkel ότι θα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα «προσφέρουν χείρα βοηθείας σε μια λύση». «Όχι γιατί το κάνουμε με χαρά, αλλά για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολιτικούς να κάνουν κάτι έτσι ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση».
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο CEO της Commerzbank, Martin Blessing, δήλωσε ότι τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταλήξει σε προσχέδιο συμφωνίας για τη συμμετοχή στην ελληνική διάσωση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εμπόδια.
Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικού χρέους και η συμμετοχή τους αποτελεί κλειδί στον στόχο για την μετακύλιση τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Οι γερμανικές τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών συζητούν την ιδέα της μετακύλισης ομολόγων που ωριμάζουν μέχρι το 2020 -και όχι μόνο αυτά που τρέχουν έως το 2014 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί- αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.
"Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, θα έχουμε μια διαταραχή στην Ευρώπη που θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο και σε άλλες χώρες με τρόπο που θα υπερβαίνει κατά πολύ τα όσα σήμαινε η Lehman Brothers για μας", δήλωσε ο Ackermann.
Σημειώνεται ότι η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.
Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.
http://www.reporter.gr/