Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το ράβε-ξήλωνε σκληραίνει κι άλλο το Μεσοπρόθεσμο!

Ατελείωτο «ράβε-ξήλωνε» στο Μεσοπρόθεσμο που συζητείται ήδη για δεύτερη μέρα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν και πάλι οι ασάφειες ως προς τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση και, κυρίως, τα μέσα με τα οποία  θα τους επιτύχει.

Η κυβέρνηση υπολογίζει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ από την διατήρηση του μπόνους των αποδείξεων για φέτος. Υπολογίζει να καλύψει τα 300 εκατ. ευρώ από νέες περικοπές δαπανών και άλλα 300 εκατ. από το «τέλος άσκησης επιτηδεύματος» το οποίο, παρότι μειώνεται, επιδιώκεται τελικώς να εισπραχθεί φέτος αντί για πέρυσι.


Επιπλέον κόβει ακόμα περισσότερα από τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και τις φοροαπαλλαγές, σε σχέση με όσα υπολόγιζε ως τα χθες.

Στους αναθεωρημένους πίνακες απόδοσης των μέτρων, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, άλλα μέτρα «τσεκουρώθηκαν» και άλλα «τραβήχτηκαν από τα μαλλιά».

Για παράδειγμα:

- το κόστος της επιστροφής φόρου έναντι των αποδείξεων για το 2011 προσδιορίστηκε συνολικά στα 1,2 δισ. ευρώ, αντί 600 που λογιζόταν ως σήμερα. Η πλήρης κατάργηση του μέτρου θα μειώσει το έλλειμμα του 2012 κατά 1,2 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται προφανώς με βάση τις πιθανότητες, αφού ούτε η εκκαθάριση φόρου αλλά ούτε καν η υποβολή των δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί. Το ίδιο το υπουργείο έδωσε μάλιστα και νέα παράταση έως 15 Ιουλίου, στις προθεσμίες που έληγαν κανονικά την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

- από φοροαπαλλαγές αναμένει "ξαφνικά" 301 εκατ. ευρώ  περισσότερα από όσα στο αρχικό σχέδιο, και άλλα 298 το 2012. Προϊδεάζει προφανώς για νέες ανατροπές στον εφαρμοστικό νόμο, σε σχέση με τις περικοπές που έγιναν ήδη γνωστές την περασμένη Παρασκευή.

- σχεδιάζει να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ φέτος από ειδικό τέλος για ελεύθερους επαγγελματίες. Παραδόξως, τα περισσότερα έσοδα αναμένονται φέτος που ισχύει τέλος μόνο 300 ευρώ για όλους, αντί το 2012 όπου   αρχικός υπολογισμός έλεγε «μηδέν έσοδα φέτος» και 400 εκατ. ευρώ το 2012.

Επίσης:

- αυξάνει σε 11% (από 7%) την παρακράτηση στις λειτουργικές δαπάνες (εκτός από τις ανελαστικές σε ΔΕΚΟ, ενοίκια, υπηρεσίες καθαριότητας). Εξοικονομεί  50 εκατ. ευρώ επιπλέον το 2011.

- προβλέπει 50 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη εξοικονόμηση φέτος από καταργήσεις φορέων και τη μείωση κρατικών επιχορηγήσεων  (σε 250 από 200 εκατ. ευρω)

- μείωση δαπανών ΟΚΑ και εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών ΟΚΑ (ΙΚΑ, ΟΓΑ). Κόβει επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό για 2011 50 εκατ. ευρώ που είναι η συμμετοχή δημοσίου στις συντάξεις.

- μείωση εφάπαξ συνταξιούχων, αναλόγως εισφορών: +100 εκατ. ευρώ (σε 250 από 200)

- μείωση επιχορηγήσεων ΤΑΠ-ΟΤΕ : +50 εκατ. Ευρώ

- ΠΔΕ : μείωση 100 εκατ. ευρώ (σε 800 εκατ. ευρώ από 950 εκατ.)
www.protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...