Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το παρασκήνιο των συνεννοήσεων



Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης σήμερα, Πέμπτη, προχωρά πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και εν συνεχεία -όπως δήλωσε- θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Η απόφαση του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό ήλθε μετά
το ναυάγιο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, για το οποίο Μαξίμου και Συγγρού δίνουν σχετικά διαφοροποιημένες εκδοχές.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, πάντως, στο ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε εν μέσω εσωκομματικών πιέσεων μόλις έγινε γνωστό ότι ενδέχεται να παραιτηθεί υπέρ ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η προσπάθεια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας κατέληξε άδοξα όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό που έπεσε ως «µια ιδέα» στην εικοσάλεπτης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαµαρά θα µπορούσε και να υλοποιηθεί.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε διατεθειµένος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία προκειµένου να σχηµατιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής. «Αν είµαι εγώ το πρόβληµα, να κάνω στην άκρη», είπε ο Γ.Παπανδρέου στον Αντ. Σαµαρά, σύµφωνα µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η φηµολογούµενη εθελούσια αποχώρηση τουκ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, που κατά τον κ. Σαµαρά τέθηκε ως όρος για να προχωρήσει η «ιδέα» του σχηµατισµού κυβέρνησης σωτηρίας, προκάλεσε σεισµικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχθηκε τις αντιδράσεις πολλών κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια για τις προθέσεις του, καθώς και μηνύματα βουλευτών και στελεχών που εμφανίζονταν πλήρως σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με Τα Νέα, επειτα από εντατικές διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός φέρεται να πείστηκε να αλλάξει στάση. Όπως έγινε γνωστό, ακολούθησαν εντατικές συζητήσεις για να οικοδοµηθεί αξιόπιστη επιχειρηµατολογία που θα χρέωνε το ναυάγιο της «ιδέας» στον πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά.
Μια αρχική σκέψη, που τελικά επικράτησε ως βασική, ήταν να χρεωθεί ο κ. Σαμαράς την υπονόµευση της «ιδέας» περί σχηµατισµού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και παραίτησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, µε σκόπιµη διαρροή στα µέσα ενηµέρωσης. Η σκέψη εγκαταλείφθηκε προς στιγµήν και υιοθετήθηκε µια δεύτερη, η οποία προβλήθηκε στα µέσα ενηµέρωσης, µε επίσηµη διαρροή: ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που πρότεινε στον κ. Σαµαρά την εθελούσια αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνασπισµού ΠΑΣΟΚ - Ν? υπό άλλο πολιτικό -ή µη- πρόσωπο.
Τελικά, αποφασίστηκε να προταθούν στον κ. Σαµαρά τρεις όροι για τον σχηµατισµό της κυβέρνησης αυτής που, κατά την άποψη εκείνων που διατύπωσαν αυτήν τη σκέψη, θα ήταν δύσκολο να αποδεχτεί ο πρόεδρος της Νέας ?ηµοκρατίας Όπως την περιέγραψε σχηµατικά στα «Νέα» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, οι όροι αυτοί ήταν οι ακόλουθοι:
1. Κυβέρνηση µε συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα ζωής, πέραν του έτους – η ΝΔ αντέτεινε σχηµατισµό κυβέρνησης αποκλειστικά για την επαναδιαπραγµάτευση του πρώτου Μνηµονίου και διαπραγµάτευση για το δεύτερο Μνηµόνιο που θα συνοδεύει τον νέο δανεισµό της χώρας.
2. Συµφωνία επίσυγκεκριµένου πολιτικού πλαισίου, µε πολιτικές παρεµβάσεις που αφορούν το κράτος, τη διαφθορά, την ανασυγκρότηση των µηχανισµών είσπραξης των φόρων.
3. Συµφωνία για το περιεχόµενο και το αντικείµενο της επαναδιαπραγµάτευσης µε την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η διατύπωση των όρων αυτών, ευελπιστούσε το Μέγαρο Μαξίµου, θα προκαλούσε την αντίδραση της Νέας ?ηµοκρατίας και τελικά την άρνησή της, δεδοµένου ότι στόχος του Αντώνη Σαµαρά, κατά την κυβέρνηση, ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.
Η εκδοχή της ΝΔ
Από την πλευρά του, το γαλάζιο επιτελείο µιλάει για «άτακτη υπαναχώρηση» του Γιώργου Παπανδρέου, την ώρα που φαινόταν ότι είχε βρεθεί κοινός τόπος, ενώ ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «µεγάλη ιστορική ευκαιρία που χάθηκε» και προανήγγειλε µετωπικές συγκρούσεις µε την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Σαµαράς χαρακτήρισε «αστειότητες» τα επιχειρήµατα του κ. Παπανδρέου (περί επικοινωνιακών τεχνασµάτων της ΝΔ) που οδήγησαν στο ναυάγιο.
Μέχρι τότε είχαν προηγηθεί τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάµεσά τους, που είχαν ανοίξει τον δρόµο για µία πιθανή αλλαγή στην πρωθυπουργία µε πρόσωπο κοινής αποδοχής, αιφνιδιάζοντας το γαλάζιο στρατόπεδο.
Από το επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού επιµένουν ότι ο Αντώνης Σαµαράς ήταν εκείνος που έθεσε ζήτηµα αλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού, προκειµένου να υπάρξει συµφωνία για ένα νέο κυβερνητικό σχήµα κοινής αποδοχής.
Κορυφαίες κοµµατικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου, κατά την αρχική 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του µε τον πρόεδρο της ΝΔ, έκανε λόγο για την ανάγκη να σχηµατισθεί µια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» για να απαντήσει ο κ. Σαµαράς ότι «η ΝΔ είναι έτοιµη να βάλει πλάτη για κυβέρνηση κοινής αποδοχής µε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής».
Και πριν υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε -σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές- να προσθέσει: «Εµείς να βάλουµε πλάτη, αλλά εσύ έχεις χάσει την εµπιστοσύνη της κοινωνίας και την εµπιστοσύνη της αγοράς, και αντιλαµβάνεσαι ότι δεν µπορούµε να προχωρήσουµε σε ένα τέτοιο σχήµα µε εσένα πρωθυπουργό».
Σε αυτό το σηµείο ο κ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε στον κ. Σαµαρά: «Αν νοµίζεις ότι το πρόβληµα είµαι εγώ, είµαι διατεθειµένος ακόµη και να µην είµαι πρωθυπουργός».
Στα υπόλοιπα λεπτά της συνοµιλίας, κατά τις ίδιες γαλάζιες πηγές, η συζήτηση των δύο αρχηγών µπήκε σε ζητήµατα που θα έπρεπε να απασχολήσουν µια κυβέρνηση κοινής αποδοχής – µε τον κ. Παπανδρέου να µην εµφανίζεται αρνητικός, όπως λένε, για το βασικό ζητούµενο που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, το νέο κυβερνητικό σχήµα να προχωρήσει σε επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου και του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαµαράς χαρακτήρισε «ακατάλληλη» την ηµέρα που επέλεξε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί εκ νέου τον Πρόεδρο της ?ηµοκρατίας και να δραµατοποιήσει ακόµη περισσότερο την κατάσταση, ενώ από την πλευρά του ζήτησε ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να συνδεθεί µε την επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου και του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, και αµέσως µετά να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
Στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε, κατά τις ίδιες πηγές, να οριοθετήσει το χρονικό διάστηµα, αλλά στενοί συνεργάτες του ανέφεραν στη συνέχεια ότι ο χρόνος αυτός δεν µπορεί να ξεπερνά τους έξι µήνες.
Το σηµείο αυτό φαίνεται ότι ήταν καθοριστικό για το ναυάγιο της συναίνεσης, καθώς η ηγεσία της ΝΔ δεν εµφανιζόταν πρόθυµη να αποδεχθεί την επιµήκυνση της ζωής µιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως τον Σεπτέµβριο του 2013, οπότε ολοκληρώνεται και ο συνταγµατικός βίος της παρούσας Βουλής.
Στο ζήτηµα αυτό, µάλιστα, φέρεται ότι επικεντρώθηκε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το απόγευµα της Τετάρτης οι δύο αρχηγοί, µε πρωτοβουλία του κ. Σαµαρά αυτή τη φορά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήµανε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι ο βίος µιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έπρεπε να είναι βραχύβιος γιατί διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να εισέλθει η χώρα σε µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στη Λεωφόρο Συγγρού εξέλαβαν τη θέση του πρωθυπουργού ως προαναγγελία ότι δηµιουργούσε το «άλλοθι» για να αναθεωρήσει τη στάση του. Στην τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία, που έγινε µε πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, λίγο πριν από το διάγγελµά του, επιβεβαιώθηκε το ναυάγιο.
Πηγή: tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...