Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι ΗΠΑ Χρεοκόπησαν Ήδη;



Μπορεί οι ΗΠΑ να προσπαθούν σε όλους τους να τόνους να πείσουν τις χώρες της ΕΕ, και ιδιαίτερα την Γερμανία, να σώσουν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση του Ευρώ και πιθανή αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κινέζικη χρηματοπιστωτική
εταιρία αξιολόγησης Dagong Global Credit Ratings, όμως, πιστεύει πως οι ίδιες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία χρεοκοπίας!

Ο Πρόεδρος της Dagong, Γκουάν Ζιαζόνγκ φέρεται να δήλωσε στους Global Times πως «κατά τη γνώμη μας οι ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας». Η δήλωση έρχεται μία μέρα μετά την προτροπή του Πεκίνου στις ΗΠΑ να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση.

Ο Γκουάν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών τους, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, μέσω της υποτίμησης του δολλαρίου, υπονομεύοντας έτσι την αξία των αμερικανικών ομολόγων.

Η προειδοποίηση της κινεζικής εταιρίας έρχεται σε μιά συγκυρία που οι συζητήσεις στο Κονγκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του πλαφόν του χρέους βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στο μεταξύ την Τετάρτη η Fitch ακολούθησε το παράδειγμα των Moody’s και Standard & Poor’s προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ σε περίπτωση που αποτύχει να αυξήσει το πλαφόν του χρέους της.

Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους μετά την FED.

πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...