Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Επιφυλακή σε Ε. Δ – Μολότοφ, τραυματισμένοι αστυνομικοί, χάος



Επιφυλακή σε Ε. Δ – Μολότοφ, τραυματισμένοι αστυνομικοί, χάοςΕκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και διαδηλωτών, αλλά και κουκουλοφόρων-αστυνομικών από τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, στην οδό Φιλλελήνων και Καραγιώργη Σερβίας, αλλά και επάνω από την Βουλή στην Ρηγίλλης και την Β.Κωνσταντίνου.
Οι κουκουλοφόροι πετροβολούν και ρίχνουν μολότοφ στην «Μεγάλη Βρετανία», ενώ οι συγκρούσεις εκτείνονται προς την Πανεπιστημίου πλέον.

Πέφτουν δεκάδες μολότοφ και οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόρνα. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ τους και δύο αστυνομικοί. Επίσης ξυλοκοπήθηκε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Τάσος Τέλλογλου.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο αυτί από φωτοβολίδα και μεταφέρθηκε στο 401 Σ.Ν και ένας διαδηλωτής επίσης στο αυτί από μαχαίρι κουκουλοφόρου.
(Ανανέωση 13.15): Συγκρούσεις μεταξύ των … διαδηλωτών είχαμε πριν από λίγο μπροστά από την Βουλή: Από την μία πλευρά βρισκόντουσαν οι δαδηλωτές που δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις και από την την άλλη εξτρεμιστές που βρίσκονται συγκεντρωμένοι μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και έχουν πετάξει τρεις μολότοφ κατά των αστυνομικών που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
(Ανανέωση 12.38): Οι διαδηλωτές γιουχάρουν τα αυτοκίνητα των βουλευτών αλλά και του πρωθυπουργού όταν αυτά περνούν από τη Βασ. Κωνσταντίνου, στη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου με κατεύθυνση προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Μερικοί μάλιστα εκτόξευσαν αυγά και μπουκάλια νερού, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.
Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών προσπαθούν να ρίξουν το ύψους τριών μέτρων τείχος από μέταλλο και πλεξιγκλάς στην Βασιλίσσης Σοφίας με αποτέλεσμα η αστυνομία να ετοιμάζεται να κάνει ρίψη χημικών.
Στην οδό Ρηγίλλης μπροστά από τα γραφεία της Ν.Δ. διαδηλωτές έσπασαν το αστυνομικό φράγμα και προσπαθούν να φτάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη άρχισε η χρήση χημικών από την αστυνομία
(Αρχικό κείμενο): Η μεγαλύτερη επιχείρηση εσωτερικής αλλά και εξωτερικής ασφάλειας βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη σε ολόκληρη την χώρα. Σήματα για αυξημένη επιφυλακή έχουν φύγει για όλες τις μονάδες των Ε.Δ. καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι «Οι Τούρκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται» και η προσφιλής τους συνήθεια είναι να προκαλούν εντάσεις και συγκρούσεις σε στιγμές δύσκολες για την χώρα, λόπως έγινε το 1974, το 1996 ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2008, όταν παραλίγο να ρίξουν ένα ελικόπτερο CH-47D Chinοok στο Αγαθονήσι.
Τα παρατηρητήρια έχουν λάβει εντολές να ενημερώνουν άμεσα το κέντρο για οποιαδήποτε τουρκική κίνηση (πάντως δεν υπάρχει μείζονα συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα) και τα ελληνικά συστήματα επιτήρησδης σε θάλασσα, γη και αέρα, αλλά και στο … διάστημα λαμβάνουν συνέχεια εικόνα «δια πάν ενδεχόμενο».
Στο κέντρο της Αθήνας, όπως σημείωνε από χθες το defencdnet.gr, έχουν σηκωθεί κιγκλιδώματα τριών μέτρων ύψους από μέταλο και πλεξιγκλας, ένα τείχος που έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην αστυνομία να ελέγχει τις προσβάσεις στη Βουλή. Ομάδες διαδηλωτών καταφτάνουν στην πλατεία Συντάγματος, σχεδόν από κάθε γωνιά και υπάρχουν συνεχείς μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς, κάτι που δεν είναι καθόλου θετικό.
Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας Τα ΜΑΤ έχουν στήσει κάθετα κλούβες σε κάθε δρόμο, εμποδίζοντας το δρόμο σε διαδηλωτές και διευκολύνοντας τους βουλευτές που θέλουν να φτάσουν στη Βουλή. Ενταση επικράτησε στη Β. Κωνσταντίνου, στο ύψος της Ρηγίλλης, όταν διαδηλωτές εντόπισαν ομάδα βουλευτών που κατευθυνόταν προς το κοινοβούλιο. Τα ΜΑΤ επενέβησαν για να μη λάβουν τα επεισόδια διαστάσεις, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.
Κλειστός είναι και ο Εθνικός Κήπος. Κλειστοί επίσης είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και τη Βουλή (από το ύψος του Χίλτον). Στόχος των διαδηλωτών σήμερα, να περικυκλώσουν το κτήριο του κοινοβουλίου όπου συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μικροένταση μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών σημειώθηκε νωρίς το πρωί και μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Συνολικά περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις -σε τέσσερα σημεία της Αθήνας- από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους «αγανακτισμένους» πολίτες αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Βασικός στόχος του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. είναι αφενός να μην προκληθούν επεισόδια και αφετέρου να μην υπάρξει αποκλεισμός της Βουλής όπου συζητείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι έχουν έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί απ’ όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο συντονίζεται από το αρχηγείο της Αστυνομίας και οι εντολές είναι «ψυχραιμία». θα αλλάξουν μόνο σε περίπτωση που επιχειρηθεί κατά μέτωπο επίθεση στη Βουλή, κάτι που οι πάντες απεύχονται…
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...