Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Έρευνα και στην Ελλάδα για μεγάλη απάτη με ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ,


Μεγάλο κύκλωμα που καταχράστηκε κοινοτικά ερευνητικά κονδύλια άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ έγινε αντιληπτό από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες άσκησαν διώξεις εναντίον υπόπτων στην Ιταλία και συνεχίζουν τώρα τις έρευνες σε επτά ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Δεν έχουμε στο αρχείο μας αναφορές για [προηγούμενες] απάτες τέτοιας κλίμακας» δήλωσε στο περιοδικό Nature ο Ντέιβιντ Μπούμπλιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα φορολογίας και λογιστικού ελέγχου.
«Τα προγράμματα είχαν οργανωθεί με αποκλειστικό στόχο την εξαπάτηση της Επιτροπής και των μηχανισμών ελέγχου» ανέφερε. Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού, η Κομισιόν έχει ήδη τερματίσει τέσσερα ερευνητικά προγράμματα στο χώρο της Πληροφορικής και απέκλεισε 30 αναδόχους από περίπου 20 προγράμματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη.Οι ύποπτοι και τα ερευνητικά προγράμματα δεν κατονομάζονται όσο η έρευνα εκκρεμεί.Στο μεταξύ, πάντως, διώξεις έχουν ασκηθεί από τις ιταλικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Απάτης (OLAF) στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν έχει επίσης ήδη ανακτήσει 10 εκατ. ευρώ από τα απωλεσθέντα κονδύλια.Εκτός από την Ελλάδα, έρευνες διεξάγονται ακόμα στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία και την Πολωνία.Παρόλο που η διαδικασία έγκρισης των ερευνητικών κονδυλίων είναι διαβόητη για την περίπλοκη γραφειοκρατία της, οι απατεώνες κατάφεραν να ξεγελάσουν τις αρχές χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, στα οποία αναγραφόταν τα ονόματα πραγματικών επιστημόνων, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
ΠΗΓΗ-in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...