Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ψηφίστε, πουλήστε και... βλέπουμε


Ψηφίστε το μεσοπρόθεσμο και ξεκινήστε να πουλάτε για να δούμε μετά την ανάπτυξη, είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα το Eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολι Ρεν να εξαρτούν και πάλι την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη...
συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των
υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στην ανάγκη η ελληνική Βουλή να "εγκρίνει τους βασικούς νόμους για τη δημοσιονομική πολιτική και τις αποκρατικοποιήσεις", προκειμένου να γίνει χωρίς προβλήματα η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ. "Είναι πολύ σημαντικό, το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τους νέους νόμους" υπογράμμισε.

"Κατανοώ πως οι Ελληνες καλούνται να υποστούν τεράστιες θυσίες, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος" σχολίασε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κίνημα των "αγανακτισμένων". "Καταλαβαίνω πως ο ελληνικός λαός έχει την ανάγκη 'να δει την ελπίδα στον ορίζοντα'... Πρέπει να έχουμε σχέδιο για πολιτικές ανάπτυξης που θα μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα και τους πολίτες, διότι στο τέλος εδώ μιλάμε για ανθρώπους... Σας διαβεβαιώ πως θα εξετάσουμε το θέμα με τη χρήση άλλων εργαλείων που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε χώρες με αδύναμη οικονομία... Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει μεγάλο κουράγιο... Και ο ελληνικός λαός δείχνει μεγάλο κουράγιο... Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που στέλνουν από τους δρόμους της Ελλάδας οι πολίτες" συμπλήρωσε.

Ωστόσο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας και εγκαίρως το πρόγραμμα-μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων ο Γιούνκερ αρκέστηκε στο λακωνικό "οι Ελληνες θα πρέπει να πουλήσουν".

Οπως έγινε γνωστό, στις 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα το ελληνικό χρέος. Αναφερόμενος στο 2ο πακέτο, το ύψος του οποίου υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφάνισε ουσιαστικά ως δεδομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση. "Είναι ξεκάθαρο πως δεν θα ασκηθεί καμία πίεση στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όταν λέμε συμμετοχή σε εθελοντική βάση εννοούμε εθελοντική βάση". Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιωτών δεν αποκλείεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά, με την προϋπόθεση ότι οι εκθέσεις που θα συνταχθούν στο μεταξύ διαπιστώσουν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την εθελοντική στήριξη των επενδυτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν η Αθήνα επιδιώκει αλλαγή πορείας και επαναδιαπραγμάτευση όρων της συμφωνίας με την τρόικα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο ως "ειλικρινή, αξιόπιστο και έντιμο" και εξέφρασε την εκτίμηση πως στις 3 Ιουλίου το Eurogroup θα συζητήσει επί της έγκρισης που θα έχει δώσει στο μεταξύ η ελληνική Βουλή για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις ιδιωτικοποιήσεις, το ύψος της οποίας η Αθήνα υπολογίζει στα 50 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε και ο Ολι Ρεν. Ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις στην Ε.Ε. εκτίμησε πως τα μέτρα "θα διασφαλίζουν πως η Ελλάδα διορθώνει τα οικονομικά της και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

"Κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή" πρόσθεσε. Επίσης, έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η Ε.Ε. θα προσφέρει όλους τους απαιτούμενους μηχανισμούς ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ε.Ε.

Ο Ολι Ρεν εξήρε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως στις δύο χώρες "υπάρχει μια σχετικά ευρεία συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις". Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κινητοποιήσεις των πολιτών σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, παραδεχόμενος πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει εξάντληση κάτι που "είναι σαφές στους δρόμους της Αθήνας, της Μαδρίτης και αλλού"...

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...