Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, προέβλεψε ότι θα βαθύνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, που υπολόγισε ότι θα φτάσει στο 22-23% έως το τέλος του έτους. "Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκτιμάμε ότι το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και συνταξιούχων το 2015 θα βρίσκεται στο 40 - 45% του έτους 2008", προειδοποίησε τους βουλευτές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
"Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι δανειστές μας τεντώνουν το σχοινί επικίνδυνα, και για μας και γι’ αυτούς", δήλωσε εκ μέρους των βιοτεχνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. χαρακτήρισε «επιλογή αυτοκτονίας» την αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και υπογράμμισε ότι αποτελεί πράξη αναστολής και πισωγυρίσματος για τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, το μοναδικό σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο που εξαγγέλθηκε, όπως είπε.
Σχολιάσε και τις προτάσεις Σαμαρά για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα προτεραιότητας. Αντιθέτως, ζήτησε μείωση των εμμέσων φόρων και φοροαπαλλαγές με παράλληλη υποχρέωση επενδύσεων. Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, κανείς δεν έχει την διάθεση να καρφώσει ένα καρφί στην επιχείρησή του», είπε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο «περιλαμβάνει μέχρι και λογιστικά λάθη - και από κει καταλαβαίνουμε το πώς διαπραγματευτήκαμε και γιατί μας αντιμετωπίζουν, όπως μας αντιμετωπίζουν σήμερα».
Πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, αλλά στην αγορά "δεν υπάρχει σάλιο".
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, μίλησε για στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, "στη βάση ότι ανήκει σε παλιανθρώπους και φοροφυγάδες και είναι δίκαιη η τιμωρία τους".
Πρότεινε να εξαιρεθούν τα απρόσοδα ακίνητα από την φορολόγηση και να πραγματοποιηθεί άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας.