Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οταν η φήμη λιμάρει το μαχαίρι των περικοπών


Ελλείμματα παντού ανακαλύπτουν στην κυβέρνηση τα οποία, συνήθως, προηγούνται των μέτρων και των περικοπών. Τώρα εντοπίστηκε κρυφό έλλειμμα 740 εκατ. ευρώ στα επικουρικά ταμεία και το υπουργείο Εργασίας και προειδοποιεί ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα εντός του έτους, οι πρόσθετες συντάξεις θα μειωθούν κατά 50% το 2015.

Με την φήμη των ελλειμμάτων να προηγείται της πεζής πραγματικότητας η οποία ακουθεί -πανέτοιμη λες από καιρό- με το μαχαίρι των περικοπών, στρώθηκε το έδαφος για τις περικοπές στις επικουρικές πανω από τα 300 ευρώ. Αλλά και αυτές (οι μικρές συντάξεις) θα μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη από τον Ιανουαριο, ενω ο ΛΑΦΚΑ θα τεθει σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.
Στα ελλειμματικά περιλαμβάνονται όλα τα (επικουρικά) Ταμεία, με πρώτο (και πιο μαζικό) το ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα, το οποίο συνταξιοδοτεί τα 2 από τα 3 άτομα που λαμβάνουν πρόσθετη σύνταξη (670.000 από ένα σύνολο 1.000.000 επικουρικές, συν 140.000 από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου).
Το εν λόγω Ταμείο εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα πάνω από 420 εκατ. ευρώ το χρόνο (30 εκατ. το μήνα), ενώ η οφειλή του ΙΚΑ στο ΕΤΕΑΜ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Ετσι και εδώ, όπου ελάχιστες συντάξεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ (σ.σ. το πόσο αυτό προκύπτει με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης, αφού στην επικούρηση υπάρχει ένα πλήρως ανταποδοτικό σύστημα χωρίς κοινωνικό μέρος σύνταξης, όπως στην κατώτατη του ΙΚΑ) θα γίνουν σημαντικές περικοπές.
Η αρχή θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, με την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Ανά 50 ευρώ (κλιμακούμενα), η παρακράτηση θα αυξάνεται από το 3% και θα φτάσει στο 10% (μέχρι τα 350 ευρώ θα είναι 3,%, στα 400 ευρώ 4% κ.ο.κ.). Η περικοπή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα επεκταθεί σε όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες (που θα εκδοθούν στο μέλλον).
Ακολούθως, και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα δείξουν οι αναλογιστικές μελέτες που τώρα εκπονούνται, θα αναπροσαρμοστούν (μειωθούν) όλες οι νέες επικουρικές συντάξεις. Ακόμη και κάτω του 20% του συντάξιμου μισθού αναλόγως των οικονομικών προβλημάτων κάθε Ταμείου, από 26% έως 45% που είναι σήμερα στο ΕΤΕΑΜ, ενώ φτάνουν και το 70% στο Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων. Εξάλλου ο ν. 2084/92 (Σιούφα) προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα κινούνται κάτω του 20% για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1992
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...