Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Συμφωνία-μαμούθ με την ΕΕ για τη διαχείριση του χρέους.



Με την αποκάλυψη ότι επίκειται λύση για το χρέος της χώρας - μία αποκάλυψη που «χάθηκε» επικοινωνιακά στον ορυμαγδό των εξελίξεων της χθεσινής ημέρας - ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των...
προσπαθειών που γίνονται στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ χθες το απόγευμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, ένα πρόγραμμα-μαμούθ, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία του πλανήτη μας, για τη συλλογική διαχείριση του χρέους της χώρας μας, με έναν τρόπο που να μπορεί πράγματι να άρει βάρη και δυσκολίες από τον ελληνικό λαό».

Αποκάλυψε ότι συνομίλησε χθες
το πρωί (όσο δηλαδή μαινόταν η φημολογία για κυβερνητική σταθερότητα, για αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και υποβάλλονταν παραιτήσεις βουλευτών) με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησε το θέμα.



Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Με την αποκάλυψη ότι επίκειται λύση για το χρέος της χώρας - μια αποκάλυψη που «χάθηκε» επικοινωνιακά στον ορυμαγδό των εξελίξεων της χθεσινής ημέρας - ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προσπαθειών που γίνονται στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ χθες το απόγευμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, ένα πρόγραμμα-μαμούθ, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία του πλανήτη μας, για τη συλλογική διαχείριση του χρέους της χώρας μας, με έναν τρόπο που να μπορεί πράγματι να άρει βάρη και δυσκολίες από τον ελληνικό λαό». Αποκάλυψε ότι συνομίλησε χθες το πρωί (όσο δηλαδή μαινόταν η φημολογία για κυβερνητική σταθερότητα, για αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και υποβάλλονταν παραιτήσεις βουλευτών) με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησε το θέμα.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι είναι σε εξέλιξη μια σκληρή και πολύπλοκη διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα, παραδέχθηκε πως δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία, αλλά τόνισε ότι «αυτή είναι μια βούληση που αναδεικνύεται μετά από μία επίπονη προσπάθεια ενός έτους και, θα έλεγα, και σημαντικών επιτυχιών αυτής της κυβέρνησης, το να μπορούμε να μιλάμε για το γεγονός, που θα είναι ιστορικό για τις επόμενες γενιές, για τη διευθέτηση, τη συλλογική διευθέτηση και τη διαχείριση αυτού του μεγάλου βάρους που έχει σήμερα ο ελληνικός λαός, που είναι το χρέος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αφορά στη δυνατότητα να παρεμβαίνει ο EFSF και η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υψηλόβαθμη πηγή από το οικονομικό επιτελείο ανέφερε στο «Κέρδος» ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού έχει να κάνει με «φως στο τούνελ» που διεφάνη χθες στην «κόντρα» μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών. Εκτιμούσε δε ότι είμαστε πλέον πιο κοντά στη λογική της «Βιέννης» και στην εθελοντική διακράτηση ομολόγων μετά τη λήξη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κέρδους», ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να κάνει αυτήν την ανακοίνωση μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές, αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Εν συνεχεία επρόκειτο να το αναφέρει στο προχθεσινό του διάγγελμα, αλλά ούτε αυτό έγινε και τελικά το ανακοίνωσε χθες στην ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Στην ομιλία του αυτή ο κ. Παπανδρέου υιοθέτησε την ήπια «γραμμή» και εμφανίστηκε ενωτικός. Επεσήμανε τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα, αναφέροντας τη νέα υποβάθμιση που θέτει τη χώρα μας ως την πλέον επικίνδυνη στον πλανήτη να χρεοκοπήσει. Μίλησε για τις ευθύνες της ΕΕ και επικαλέστηκε τη δήλωση του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ζήτησε «από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημειώνοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα» και «να βγούμε από εθνικές φιλονικίες, για να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως η στιγμή είναι ιστορική, προειδοποιώντας πως «είτε θα γράψει η Ευρώπη ιστορία, είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο». Ο Πρωθυπουργός είπε με έμφαση «σε αυτές τις φουρτούνες που είναι γύρω μας, η απάντησή μας είναι η σταθερότητα και η συνέχεια της δικής μας πορείας, των αλλαγών, του προγράμματός μας και των στόχων μας». Μίλησε για άμεση εφαρμογή των αλλαγών οι οποίες - όπως παραδέχθηκε - «είναι επώδυνες, αλλά όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε και όσο πιο σίγουρα τις κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση και τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερώσουμε δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας μας».

Για μια ακόμη φορά διεμήνυσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε» καθώς «είναι ώρα μάχης και σ’ αυτήν τη μάχη και εγώ και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είμαστε παρόντες». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του είπε πως «μπορείτε να στηριχθείτε επάνω μου. Και εγώ να στηρίξω εσάς αλλά και από κοινού να στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Είναι η δική μας ευθύνη, κατ’ αρχήν». Επανέλαβε τις προσπάθειές του με τους αρχηγούς των κομμάτων «να υπάρξει συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα, ακόμη κι αν χρειαστεί να συμφωνήσουμε στον σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας». Είπε ότι πρότεινε «συν-διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και για την ολοκλήρωση των συμφωνιών αλλά και για την πιθανή νέα συμφωνία που θα προταθεί, μαζί με το νέο δάνειο για την Ελλάδα, όπως είπα, ένα δάνειο - μαμούθ πια, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία» όπως και σε μεγάλες αλλαγές που στη συνέχεια να τεθούν σε δημοψήφισμα, όπως:

- Εκλογικός νόμος.

- Να αποδεσμευθούν οι βουλευτές από πελατειακές λειτουργίες.

- Η λειτουργία και η χρηματοδότηση των κομμάτων.

- Οι σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης.

- Προνόμια, υποχρεώσεις και δικαιώματα βουλευτών.

- Ευθύνη υπουργών.

- Η περαιτέρω διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία του κράτους.

- Ρύθμιση από την αρχή του ίδιου του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για να παίξει πραγματικό συν-διαμορφωτικό και ουσιαστικό ρόλο.

- Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου, με ανοιχτές, αποτελεσματικές και συμφέρουσες για τον λαό διαδικασίες, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις από άλλες χώρες, τις οποίες κατά καιρούς ακούω ότι μας ζητούν.

- Την έναρξη διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την κοινή δέσμευσή μας ότι στην επόμενη Βουλή θα προχωρήσουμε σε ό,τι συμφωνήσουμε.

- Ενα μεγάλο σχέδιο αλλαγής στη Δικαιοσύνη, που νοσεί βαρύτατα - το ξέρουμε και το γνωρίζουν καλά οι Ελληνες πολίτες.


Ο Πρωθυπουργός είπε, επίσης, στους αρχηγούς ότι στη συν-διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας, πρέπει να θέσουμε - και θα θέσουμε εμείς - πέραν των δημοσιονομικών προϋποθέσεων, που αφορούν στην ανάγκη να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, και άλλες προτεραιότητες, καθώς και τη βοήθεια που θέλουμε από αυτούς.

Συγκεκριμένα:

- Την επίσπευση και την αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

- Μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύσεων.

- Επιπλέον ειδικά προγράμματα για την προστασία και στήριξη, όπως και για την κατάρτιση των ανέργων αλλά και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας, που πλήττονται σήμερα από την κρίση.

- Ειδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς που ξέρουμε ότι νοσούν στη Δημόσια Διοίκηση, όπως στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την υγεία και την παιδεία.

- Ενα φορολογικό σύστημα απλό, διαφανές και δίκαιο, που να αίρει βάρη αλλά και να εγγυάται την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Είπα ας πάμε σε ένα ακόμη πιο λιτό, ακόμη πιο ''ελαφρύ'' πρόγραμμα. Με την προϋπόθεση, όμως - το είπα σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων - ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων θα βγούμε στον ελληνικό λαό και θα πούμε: Ναι, αυτό είναι ένα καινούργιο, απλό και πιο «ελαφρύ» φορολογικό σύστημα, αλλά ζητούμε και είναι πατριωτική ευθύνη όλων, να πληρώσουμε επιτέλους τους φόρους μας, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε έμμεση αναφορά στην περίφημη πρόθεσή του να παραιτηθεί. «Τόνισα ότι εγώ, ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντα έβαζα το συμφέρον της χώρας πάνω από κάθε άλλο. Το αποδεικνύω καθημερινά».

Εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης» επαναλαμβάνοντας ότι «πριν καν συζητηθεί η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, γιατί κρατούν τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια, σε μια πολύ δύσκολη και κρισιμότατη στιγμή για εμάς και την Ευρώπη και σε μια εσωστρέφεια, ενώ το μείζον θέμα είναι η αντιμετώπιση του χρέους, της κρίσης και της πορείας της χώρας μας».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «η επόμενη κυβέρνηση και πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική, για να μπορέσει να προχωρήσει ο τόπος στην κατεύθυνση όπου πρέπει να προχωρήσει, στις μεγάλες αλλαγές που ζητά όλος ο κόσμος». Τόνισε πως «ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει κάνει ένα εντυπωσιακό έργο, μέσα σε πρωτόγνωρες ιστορικά συνθήκες» αλλά παραδέχθηκε ότι «και λάθη υπήρξαν, και αδυναμίες υπήρξαν, και τα γνωρίζω και τα έχουμε συζητήσει».


Σκληρή κριτική από τη Βάσω

Στις ομιλίες των βουλευτών που ακολούθησε, ουδείς έθεσε τελικά θέμα ηγεσίας. Εξαιρετικά σκληρή ήταν η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέφερε ότι «τα γεγονότα του χθες, σειρά κινήσεων και παραλείψεων και η ακολουθούμενη πολιτική μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο».
Υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό ότι η ΚΟ του ΠαΣοΚ «στήριξε την πολιτική με μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας» αλλά «δυστυχώς πέρα από το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων τα υπόλοιπα μέτρα που ψηφίσαμε δεν τα υλοποιήσαμε». Εκανε λόγο για «απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου», σημειώνοντας πως «είχε τη στήριξη σου πρόεδρε σε όλες τις φάσεις».

Επεσήμανε ότι «μια χώρα πτωχευμένη δεν σώζεται με νέα δάνεια» ότι το «μνημόνιο 1 απέτυχε». «Γιώργο μη μου ξαναπείς για τις 5 μονάδες που μειώσαμε το έλλειμμα, το Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών» είπε η κυρία Παπανδρέου και κατέληξε: «Πρόεδρε πρέπει να αλλάξουν πολλά. Δεν μπορείς να κυβερνάς με παρέες. Αν συνεχίσεις έτσι και αν ο ανασχηματισμός δεν είναι με αυτά τα κριτήρια τότε ο βίος της κυβέρνησης θα είναι πολύ σύντομος» προειδοποίησε.

Ο κ. Δημ. Λιντζέρης μίλησε για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» και αντέδρασε σε όσους μιλούν για «αποστασίες». Το ίδιο έπραξε και η κυρία Τόνια Αντωνίου, ενώ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η κρίση που ξεκίνησε από οικονομική, έγινε κοινωνική και τώρα πολιτική, να γίνει και κρίση θεσμική.

Πηγή Το Κέρδος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...