Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ιδιωτικοποιήσεις σε χρόνους - ρεκόρ



"Ξεκινήστε αμέσως τη λειτουργία του" είναι η υπόδειξη που ήδη έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η τρόικα στην κυβέρνηση για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της για μια αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων...




Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο τον εφαρμοστικό νόμο, το Ταμείο πρέπει να λειτουργεί σε έναν μήνα και από την ημερομηνία αυτή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να μεταφερθούν εκεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Επιπροσθέτως, η τρόικα ζήτησε με επιστολή της από το υπουργείο Οικονομικών να έχει έτοιμες σε 15 ημέρες όλες τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για αρχίσει να λειτουργεί το ταμείο (καταστατικό κ.τ.λ.) και να προχωρήσει στη στελέχωσή του, κάτι που θα αποδειχθεί δύσκολο, όπως φάνηκε και από την άρνηση του Αλέκου Παπαδόπουλο να αναλάβει ως επικεφαλής. Η καρέκλα θεωρείται ηλεκτρική, καθώς θα έχει υψηλές απαιτήσεις, αλλά και θα δέχεται αφόρητες πιέσεις και βέλη των διαφωνούντων, ενώ τη συνοδεύει ο κίνδυνος δικαστικών περιπετειών, παρά τη ρύθμιση για απαλλαγή από ευθύνες που πέρασε τελικά στον εφαρμοστικό νόμο.

Φυσικά, το κρισιμότερο και δυσκολότερο θέμα θα είναι να γίνουν όπως πρέπει και στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα οι ιδιωτικοποιήσεις. Η πρώτη και θεωρητικά έτοιμη, του ΟΤΕ, ήδη έχει σημειώσει μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών αφού προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, αντί του τέλους Ιουνίου που ανέφερε το χρονοδιάγραμμα.

Θα ακολουθήσουν, το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, η ΕΥΑΘ (πώληση 40%), η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επέκταση της σύμβασης και οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, η πώληση του 23,3% του ΟΛΘ και η πώληση του 100% των Κρατικών Λαχείων. Συνολικά, του επόμενους 6 μήνες πρέπει να γίνουν 24 ιδιωτικοποιήσεις, ήτοι κατά μέσο όρο, μία τη βδομάδα!

Για τη ναυαρχίδα των ιδιωτικοποιήσεων, αυτή της ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα στην πώληση μονάδων, εγκαταλείποντας το σενάριο της πώληση του 17% των μετοχών. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της επιχείρησης, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και ικανοποιεί το αίτημα της Κομισιόν για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη στην Ελλάδα και άρα αίρεται η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επίσης, εκτιμάται ότι ίσως εξασφαλίσει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην πώληση του 17%.

http://apolitistosteki.blogspot.com/2011/07/blog-post_8594.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...