«Παρατηρείται πολύ μεγάλη και ανησυχητική κλιμάκωση. Δημιουργείται και μια φασίζουσα ακροδεξιάς προέλευσης βία. Δεν έχει ακόμα λάβει τις διαστάσεις αυτής των αναρχικών. Δρα σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί είδαμε όμως και μια περίεργη σύμπλευση, ακροδεξιοί και αναρχικοί να ανέχονται η μια την άλλη και να βάλουν κατά αστυνομικών», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου.«Στην πλατεία Συντάγματος
έπεσαν πάνω από 20 τόνοι πέτρας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τελευταία εκτεταμένα επεισόδια έξω από τη Βουλή. Γενικότερα, συμπέρανε πως κάποιοι θέλουν να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο.
Όπως σημείωσε επίσης, μετά κυρίως τα επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας για το ζήτημα των σκουπιδιών, παρατηρείται όξυνση και προοδευτική επιχειρησιακή αναβάθμιση στα μέσα που χρησιμοποιούν ακραίες ομάδες: «Παρατηρούμε ότι οι κλασικές βόμβες μολότοφ τείνουν να καθιερωθούν στην ελληνική κοινωνία ως παιδικό άθλημα. Παρατηρούμε ότι η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική χρησιμοποιώντας βεγγαλικά με ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Μέσα βάζουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρρευστα υγρά για να καθίσουν στις στολές αστυνομικών και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά».
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «έχει κάνει πολύ ανησυχητική εμφάνιση» και η τρομοκρατία. «Δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία της 17Ν που γνωρίζαμε. Έχει κατέβει σε μικρές ηλικίες και υπάρχει η αντίληψη του χάους, της καταστροφής», σημείωσε. Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ μίλησε και για μια ακόμη μορφή σύγχρονης βίας, «της ψυχολογικής βίας» που γίνεται από ηλεκτρονικά μπλογκς –όπως είπε–υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειάζεται διακομματική συναίνεση ώστε ορισμένα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν». Είναι ανάγκη, τόνισε, να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας σε πνεύμα συναίνεσης που είναι απολύτως αναγκαίο για τη χώρα, ενώ διαπίστωσε και την ανάγκη για ένα σύγχρονο πλαίσίο κανόνων εμπλοκής της αστυνομίας.
Υπέρ της χρήσης καμερών για την πάταξη της βίας ο Ι. Τέντες
«Διαθέτουμε ένα εντυπωσιακό θεσμικό οπλοστάσιο αρκετά πλήρες που δίνει λύσεις στα θέματα βίας, ανεξάρτητα αν οι λύσεις είναι αποτελεσματικές», ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Όπως εξήγησε, «η θεμελίωση κατηγορίας σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι ευχερής, απαιτεί προσεκτική δράση των αστυνομικών αρχών», ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης σύγχρονων μέσων για τον εντοπισμό του δράστη αλλά και για να αποδειχθεί με ακρίβεια τι αδίκημα ακριβώς διέπραξε.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται και δεν ενεργοποιούνται οι κάμερες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας και έχουν την δυνατότητα ανάλυσης της εικόνας. «Απαιτείται προσεκτικός επαγγελματικός καταδιωκτικός μηχανισμός σύλληψης ώστε να μην οδηγούνται οι δράστες αναγκαστικά σε αθωώσεις από τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τέντες μίλησε για την ανάγκη «να υπάρχουν σταθεροί πάγιοι κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας που θα έχουν την αποδοχή και του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας» ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα την αυστηροποίηση των νόμων τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα πρότεινε την αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων, έτσι ώστε όπως είπε, να υπάρχει και πραγματική εκτέλεση της ποινής αλλά και η επιείκεια ενώ ανέφερε ως ένα θετικό μέτρο την παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Στην Επιτροπή μίλησαν επίσης και αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Νίκος Μαύρος και Φώτης Μακρής που καταλόγισαν ευθύνες στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι νόμοι είναι αυστηροί, αλλά η πολιτεία τους αναιρεί, είτε παραγράφοντας αδικήματα είτε θεσμοθετώντας βγάζοντας έξω κρατούμενους γιατί δεν επαρκούν οι φυλακές».
http://www.tvxs.gr/news