Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΝΑΤΟ προς Τουρκία: Μην αγοράσετε ρωσικά ή κινεζικά βλήματα


  • Η ΝΑΤΟϊκή προτροπή ισχύει και για τους Ελληνικούς S-300;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ηurriyet Daily News, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιλέξει ρωσική ή κινεζικά βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, σε πρόγραμμα που βρίσκεται υπό επικείμενη απόφαση στην Άγκυρα. Διαφορετικά, η Συμμαχία απειλεί ότι θα πάψει να μοιράζεται πληροφορίες από το μελλοντικό δίκτυο αντιβαλλιστικής άμυνας που βρίσκεται υπό συζήτηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος διαρροής απορρήτων μυστικών σχετικά με τις επιδόσεις των ΝΑΤΟικών συστημάτων.


Για την αναχαίτιση βαλλιστικών στόχων το δίκτυο πρέπει να μοιράζεται πληροφορίες με τα τουρκικά μέσα αντιβαλλιστικής άμυνας, παρέχοντας εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Δεδομένης όμως της υποστήριξης που θα παρέχουν ρωσικές ή κινεζικές εταιρίες, η παροχή αυτή πληροφοριών θεωρείται απαράδεκτη διαρροή, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα ασφαλείας. Να υπενθυμίσουμε ότι στον τουρκικό διαγωνισμό T-Loramids, εκτός του αμερικανικού Patriot, λαμβάνει μέρος ο ευρωπαϊκός SAMP/T Aster 30, αλλά και ο ρωσικός S-300 καθώς και ο κινεζικός HQ-9.
Η Τουρκία όχι μόνο μετέχει στο ΝΑΤΟικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα αλλά διεκδικεί και ηγετική θέση, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης στο έδαφός της κρισίμων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.

Το ζήτημα όμως έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς εάν η προειδοποίηση ισχύει για την Τουρκία είναι απολύτως βέβαιο ότι ισχύει και για την Ελλάδα και τους ελληνικούς S-300 και την εξαίρεσή τους από το μελλοντικό ευρωπαϊκό αντιβαλλιστικό δίκτυο (που πολλοί πιστεύουν ότι η μη αξιοποίησή τους δεν οφείλεται μόνο σε ελληνική ολιγωρία, αλλά και ΝΑΤΟικές προειδοποιήσεις για την μη ολοκλήρωσή τους στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας. ή δεν μας δίνουν καν σημασία αφού τους αφήνουμε να σαπίζουν έτσι και αλλιώς).

ptisidiastima
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...