Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στη Βουλή το θέμα με τη μετάθεση πληρωμών από τις εφορίες της χώρας




Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο σχετικά με το θέμα της μετάθεσης των πληρωμών μισθοδοσίας και επιστροφής φόρων που είχαν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου, κατέθεσε ο  βουλευτής Κυκλάδων, Ι. Βρούτσης. Η αναστολή των πληρωμών από τις εφορίες της χώρας και η μετάθεσή τους για μετά την 1η Αυγούστου, έγινε έπειτα από εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ι. Καπελέρη, ο οποίος υπέγραψε και απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής της
ΝΔ Ι. Βρούτσης, κάνει λόγο για «κραυγαλέα λογιστική αλχημεία» και «πρωτοφανή απόφαση» και κατηγορεί τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη για ασύστολα ψεύδη και θρασύτατη απόπειρα υποβάθμισης του δημοσίου διαλόγου με αφορμή τον ισχυρισμό του ότι η Νέα Δημοκρατία μίλησε για στάση πληρωμών. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «συμπεριφέρεται σαν μπαταχτζής και οπαδός του κινήματος ‘δεν πληρώνω’», την ώρα που απειλεί με φυλάκιση όσους οφείλουν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ.
«Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, εκτός των επιπτώσεων που έχει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους αναβάλλεται η μισθοδοσία, αλλά και στους πολίτες για τους οποίους αναβάλλεται η επιστροφή φόρου που δικαιούνται, συνιστά κραυγαλέα λογιστική αλχημεία, αφού επηρεάζει άμεσα την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων για το πρώτο 7μηνο του 2011», τονίζει ο κ. Βρούτσης και ερωτά τον υπουργό:
«1. Για ποιο λόγο το υπουργείο προέβη σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια;
2. Επειδή η εντολή που δόθηκε να αναβάλλει την καταβολή μισθών και την επιστροφή φόρων, μετά την 1η Αυγούστου και όχι την 1η Αυγούστου, πότε ακριβώς θα γίνουν οι πληρωμές;
3. Επειδή στο τέλος κάθε μήνα συσσωρεύεται ένα μεγάλο μέρος υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, που αφορούν τη μισθοδοσία, αλλά και τις επιστροφές φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και επειδή η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα όσον αφορά τα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες του 7μηνου, ποιο είναι το ύψος των πληρωμών που μεταφέρθηκαν από τον Ιούλιο στον Αύγουστο;
4. Επειδή πρόκειται για πρωτοφανή λογιστική αλχημεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναλάβει και στο μέλλον την ίδια διαδικασία;».
Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα, καθώς στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στη Ναυτεμπορική ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική που έχει ακολουθηθεί και άλλες φορές προκειμένου να κλείσει εντός των στόχων το έλλειμμα του μήνα και στην παρούσα φάση του Ιουλίου.



http://www.eklogika.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...