Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σε ΒΒΒ+ από Α- υποβάθμισε την Κύπρο η Standard & Poor's, λόγω Ελλάδας - Aρνητικό το outlook - Τι λέει για τις τράπεζες

Στην υποβάθμιση, σε ΒΒΒ+ από Α- προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Αρνητικό το outlook.
Παράλληλα ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αξιολόγηση Α-2 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.
Κατά την S&P, η εν λόγω απόφαση είναι απόρροια των ανησυχιών για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και των κινδύνων που εγείρει η έκθεσή της στην Ελλάδα.
"Παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τη λήψη σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμούμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 αλλά και το 2012", σχολιάζει ο οίκος.
Κατά την S&P, το κυπριακό χρέος θα ανέλθει στο 80% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, γεγονός που θα καταστήσει λιγότερο δυνατή την ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παρέχει στήριξη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή της Κύπρου εγείρει σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο διαθέτει μεγάλη έκθεση τόσο σε κυπριακά όσο και ελληνικά ομόλογα", προσθέτει.
"Παρόλο που το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι, επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος. Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να λάβει μέτρα αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής των κυπριακών τραπεζών, αν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον αυξάνει τους κινδύνους", επισημαίνει.
Όπως επίσης αναφέρει ο οίκος, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα διατηρηθεί κάτω του 7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011.

www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...